c S

Slovenija v odgovoru na opomin komisije navaja izpolnjevanje zahtev direktiv o presoji vplivov na okolje

10.02.2017 08:27 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Danes se izteka rok, ki ga je Evropska komisija postavila Sloveniji za odgovor na uradni opomin zaradi neizpolnitve obveznosti o presoji vplivov na okolje. Odgovor je v torek sprejel vladni odbor za gospodarstvo, v njem pa Slovenija navaja, da izpolnjuje zahteve direktiv o presoji vplivov na okolje. Izpostavlja tudi postopek prenove zakonodaje.

Ministrstvo za okolje in prostor je od Evropske komisije lani prejelo uradni opomin zaradi neizpolnitve obveznosti iz evropske direktive o presoji vplivov nekaterih načrtov in programov na okolje in direktive o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje.

V odgovoru na uradni opomin, ki je del predsodnega postopka, Slovenija pojasnjuje, da je sistem prostorskega načrtovanja zastavljen fazno, kar pomeni, da ima v času priprave prostorskega načrta vsaka faza oz. del prostorskega načrta vpeljano sodno varstvo zoper sprejete odločitve oziroma je to možno zoper končno odločitev.

Kot je navedeno v odgovoru, Slovenija v tem pogledu izpolnjuje vse zahteve, postavljene v direktivi o presoji vplivov na okolje (PVO) in direktivi o celoviti presoji vplivov na okolje (CPVO) ter v Aarhuški konvenciji, saj ima vsaka faza posebej zagotovljeno sodelovanje javnosti v obliki javne razgrnitve gradiva in zbiranja pripomb.

S tem ni poseženo v pravice javnosti do zgodnjega in učinkovitega sodelovanja zadevne javnosti, saj ima možnost sodelovati v postopku priprave prostorskih načrtov in vložiti zahtevo za sodno varstvo, je navedeno v odgovoru. Glede dostopa do sodnega varstva pa Slovenija pojasnjuje Evropski komisiji, da poleg sodnega varstva zoper PVO obstaja tudi sodno varstvo zoper prostorske načrte, ki vključuje okoljsko presojo po direktivi o CPVO.

Zoper sklep o potrditvi najustreznejše variante v postopku državnega prostorskega načrta obstaja pravna možnost vložitve upravnega spora na upravno sodišče, kot bistveno pravno sredstvo pa obstaja postopek ocene ustavnosti in zakonitosti prostorskih načrtov kot splošnih pravnih aktov pred ustavnim sodiščem. Vsi prostorski načrti so po oceni Slovenije sprejeti zakonito in v skladu z evropskim pravnim redom.

Ob tem Slovenija navaja še, da že od leta 2013 aktivno pripravlja spremembe prostorske in gradbene zakonodaje, ki so v zaključni fazi priprave in katerih sprejem je predviden v letošnjem letu, uveljavitev pa s 1. januarjem 2018. S prenovo zakonodaje bo Slovenija, kot navaja odgovor, še izboljšala sistem prostorskega načrtovanja in okoljskih presoj.

Na vprašanje glede konkretnih projektov in načrtov, na katere se opomin komisije nanaša, so na ministrstvu za okolje in prostor za STA pojasnili, da glede razkrivanja dokumentov komisije veljajo posebna pravila. Predpisi določajo, da dokler teče postopek med komisijo in državo članico, se ti dokumenti ne razkrivajo, saj lahko škodijo preiskavi, ogrozijo nemoten potek preiskave in porušijo zaupanje med državo in komisijo.