c S

Organizator napadov 11. septembra sporočil Obami, da so bile zanje krive ZDA

09.02.2017 14:38 Washington, 09. februarja (STA) - Samooklicani človek za napadi na ZDA 11. septembra 2001 Kalid Šejk Mohamed je nekdanjemu ameriškemu predsedniku Baracku Obami poslal pismo, v katerem mu je sporočil, da so bili ti napadi neposreden rezultat zunanje politike ZDA in smrti, ki jih je povzročila. Pismo je iz leta 2015, a je Belo hišo doseglo šele v zadnjih dneh Obamove administracije.

Pismo ima 18 strani, naslovljeno pa je na "kačjo glavo, Baracka Obama", voditelja "države zatiranja in tiranije". Njegovo kopijo je priskrbel odvetnik David Nevin, po njegovih besedah pa naj bi ga Mohamed začel pisati leta 2014.

Pismo nosi datum 8. januar 2015, a je Belo hišo doseglo šele po dveh letih, po poročanju medijev potem, ko je vojaški sodnik upravi taborišča za teroristične osumljence Guantanamo, kjer je zaprt Mohamed, odredil, naj ga posreduje naprej, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Nismo mi 11. 9. začeli vojne proti vam; to ste bili vi in vaši diktatorji v naši deželi," je zapisal Mohamed. Navedel je, da je bil Alah na strani ugrabiteljev na tisti usodni dan, ko so letala usmerili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, Pentagon in polje v Pensilvaniji.

"Alah nam je pomagal pri izvedbi 11. 9., pri uničenju kapitalistične ekonomije, ujel vas je s spuščenimi hlačami in razkril vso hipokrizijo vašega dolgoletnega prilaščanja demokracije in svobode," je zapisal terorist.

Naštel je tudi niz zamer, ki jih goji do ZDA zaradi "brutalnih in divjaških pokolov" od Vietnama do atomskih bomb, odvrženih nad Hirošimo in Nagasakijem, še posebej pa se je osredotočil na trpljenje Palestincev ter ameriško pomoč Izraelu in "okupacijskim Judom". "Vaše roke so še vedno mokre od krvi naših bratov in sester in otrok, ki so bili ubiti v Gazi," je zapisal.

Pismu je Mohamed priložil tudi 51 strani dolg rokopis z naslovom Ali bom umrl, ko bodo križarji izvršili smrtno kazen? Resnica o smrti. Rokopis je pospremljen z risbo zanke.

"O smrti govorim z veseljem," je ob tem zapisal Mohamed, ki mu zaradi organizacije napadov, v katerih je umrlo skoraj 3000 ljudi, grozi smrtna kazen. Mohameda so marca 2003 183-krat mučili s t. i. navideznim utapljanjem in ga zadrževali v tajnih zaporih obveščevalne agencije Cia v tujini, spominja AFP.

V pismu pa je Mohamed zapisal še, da bo z veseljem sam živel v zaporniški celici in do konca slavil Alaha ter se mu pokoril za svoje grehe, če ga bo ameriško sodišče obsodilo na dosmrtno ječo. Če pa bo obsojen na smrt, pa bo še bolj vesel, saj se bo srečal z Alahom in preroki ter videl svoje prijatelje, "ki ste jih neupravičeno pobili po svetu". Pri tem je omenil tudi vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna.