c S

Vlada dokončno potrdila sodelovanje v Natovi misiji v Latviji

09.02.2017 13:26 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela dokončno odločitev o sodelovanju do 50 pripadnikov Slovenske vojska v okviru Natove okrepljene prisotnosti v Latviji. S tem se odraža solidarnost, odgovornost in verodostojnost Slovenije kot članice Nata, so zapisali v sporočilu.

Slovenski vojaki bodo v večnacionalni bataljonski bojni skupini pod vodstvom Kanade sodelovali pri izvajanju mirnodobnih dejavnosti. Gre za misijo za zagotavljanje in vzdrževanje pripravljenosti v podporo odvračalni in obrambni drži zavezništva. Pri tem lahko del usposabljanj poteka tudi v drugih državah članicah Nata, so zapisali na vladi.

Sodelovanje Slovenske vojske v okviru operacije odraža solidarnost, odgovornost in verodostojnost Slovenije kot članice Nata. S tem namreč po navedbah vlade uresničuje mednarodno sprejete obveznosti, prispeva k varnostnim zagotovilom in krepitvi zavezniške odvračalno-obrambne drže ter naslavlja vzajemna pričakovanja zaveznic, ki so zaprosile za podporo v luči povečanih varnostnih tveganj na vzhodu.

Slovenski prispevek je po njihovih navedbah oblikovan "vzdržno, racionalno in optimalno glede na dejanske zmožnosti, izkazane potrebe in dogovore s članicami zavezništva".

Slovenija je izrazila načelno pripravljenost za sodelovanje že na lanskoletnem vrhu držav članic Nata, ki je potekal v Varšavi. 19. januarja je sprejela namero o sodelovanju, s katero sta se v ponedeljek tudi seznanila odbora DZ za zunanjo politiko in obrambo.

Parlamentarni odbor za obrambo je o nameri sicer razpravljal že 25. januarja, ko je sklic seje zahtevala poslanska skupina Združene levice. Poslanci so takrat zavrnili njen predlog, da Slovenija načrtovano sodelovanje odpove.