c S

Italija zanika obtožbe o sodelovanju Fiata v Volkswagnovi aferi

09.02.2017 08:20 Rim, 08. februarja (STA) - Italijanski minister za promet Graziano Delrio je danes obtožbe s strani Nemčije, da je avtomobilski proizvajalec Fiat Chrysler sodeloval v aferi z goljufanjem na testih izpušnih plinov, označil za neutemeljene. Poudaril je, da vsi Fiatovi modeli ustrezajo trenutnim normam in da v njih ni bilo nameščene goljufive programske opreme.

Kot je pojasnil Delrio, je Nemčija Italijo prosila, naj preveri, ali so avtomobili Fiat 500x, Fiat doblo in Jeep renegade skladni z evropsko okoljsko zakonodajo. To je država tudi storila in rezultati niso pokazali nikakršnih odstopanj, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril Delrio.

Na Italijo so obtožbe o manipulaciji pri dizelskih motorjih letele že iz ZDA, nanje pa se je januarja odzval prvi mož italijansko-ameriškega avtomobilskega koncerna Fiat Chrysler Sergio Marchionne. Kot je slikovito dejal, nikakor niso nikogar zavajali, kdor jih primerja z nemško skupino, pa je "pokadil nekaj nedovoljenega".

Afera "dieselgate" je izbruhnila septembra 2015, ko so v Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov. Prevaro so razkrile oblasti v ZDA, Volskwagen pa je tam že pristal na plačilo več kot 23 milijard dolarjev kazni in odškodnin.