c S

Do konca tedna predizpolnjeni obračuni prispevkov

09.02.2017 08:03 Ljubljana, 08. februarja (STA) - V skladu z v začetku leta uveljavljenimi spremembami zakona o davčnem postopku Finančna uprava RS (Furs) v teh dneh za samozaposlene osebe prvič sama pripravlja obrazce za obračun socialnih prispevkov. Gre za obračune prispevkov za letošnji januar, ki jih bo v sistem eDavki odložila do petka.

Predizpolnjeni obrazci za obračun socialnih prispevkov so eden od vladnih ukrepov v okviru odpravljanja administrativnih ovir pri izpolnjevanju davčnih obveznosti.

"S tem se bo zavezancem omogočilo lažje izpolnjevanje davčne obveznosti in znižanje stroškov, davčnemu organu pa bo zagotovljeno pravilno in pravočasno pobiranje prispevkov," je novembra med obravnavo predloga novele zakona o davčnem postopku v DZ povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Nova ureditev velja za zavezance, ki morajo sami obračunati in plačati prispevke za socialno varnost, davčni organ pa zanje razpolaga s podatki za določitev osnove za plačilo teh prispevkov. Posebej pomembna je ta poenostavitev po besedah ministrice za samostojne podjetnike oz. samozaposlene.

Da bodo ti zavezanci prejeli predizpolnjen obračun prispevkov, morajo s Fursom poslovati prek njegovega portala eDavki.

Podobno kot informativni izračuni dohodnine bodo tudi predizpolnjeni obrazci za prispevke obveljali kot dokončni obračun, če jim zavezanci ne bodo ugovarjali. Čas za to bodo imeli do 15. dne v mesecu za pretekli mesec. Plačilo prispevkov pa na Fursu pričakujejo najpozneje do 20. dne v mesecu.