c S

Aktivnosti novogoriških policistov za ničelno toleranco do nasilja v družini

09.02.2017 08:03 Nova Gorica, 08. februarja (STA) - Število žrtev prekrškov ali kaznivih dejanj z elementi nasilja v družini kljub upadu v lanskem letu ostaja veliko. Na Policijski upravi (PU) Nova Gorica zato pripravljajo aktivnosti, s katerimi želijo v javnosti vzbuditi ničelno toleranco do nasilja v družini.

Po zakonu o preprečevanju nasilja v družini je kot nasilje opredeljena vsaka uporaba fizičnega, spolnega, psihičnega ali ekonomskega nasilja enega družinskega člana proti drugemu oz. zanemarjanje družinskega člana. Gre za vprašanje zlorabe družbene moči, potrebe po prevladi in nadzorovanju ene osebe nad drugo, je povedal tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik.

Tovrstni vedenjski vzorci so po njegovih besedah posledica neenakomerne porazdelitve moči med spoloma ali med starši in otroci. Nasilje v družini je pogosto v razmerjih, v katerih ga dovolijo ali celo jemljejo za družbeno sprejemljivo vedenje.

Na novogoriški PU ugotavljajo, da je bilo lani število prijav v zvezi s problematiko nasilja v družini v upadu, tako glede števila prijav kaznivih dejanj kot kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru. Lani so na območju PU obravnavali skupno 74 (v letu 2015 124) oz. za 40,4 odstotka manj kršitev določil zakona o varstvu javnega reda in miru ter 94 (125) oz. za 24,2 odstotka manj kaznivih dejanj z elementi nasilja v družini.

Med vsemi kaznivimi dejanji z elementi nasilja je lani izstopalo kaznivo dejanje nasilje v družini, kjer so obravnavali 49 (64) kaznivih dejanj, 23 (17) kaznivih dejanj grožnje ter devet (deset) kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe ali surovega ravnanja. Zato so izrekli 28 (43) ukrepov prepovedi približevanja. V desetih (petih) primerih je ukrep razveljavil dežurni preiskovalni sodnik ali senat okrožnega sodišča.

Policisti so petim (22) kršiteljem izrekli globo z izdajo plačilnega naloga zaradi neupoštevanja odredbe prepovedi približevanja osebi, kraju ali območju.

Na območju PU Nova Gorica lani niso obravnavali mladoletnih povzročiteljev nasilja v družini, ki bi jim izrekli ukrep prepovedi približevanja, je pojasnil Božnik. Dodal je, da se pri obravnavi nasilja v družini povezujejo z okrožnim državnim tožilstvom, s centri za socialno delo ter z vladnimi in nevladnimi organizacijami. Sodelujejo tudi pri preventivnih aktivnostih ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami.