c S

EU poziva Izrael, naj ne uresniči spornega zakona

09.02.2017 07:58 Bruselj/Tel Aviv, 07. februarja (STA) - EU je danes Izrael pozvala, naj ne uresniči novega zakona, ki omogoča legalizacijo na črno postavljenih judovskih naselbin na Zahodnem bregu. S tem se je pridružila valu kritike, ki ga je bila izraelska vlada deležna po ponedeljkovi potrditvi spornega zakona. Po mnenju generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa gre za kršitev mednarodnega prava.

Evropska unija obsoja sprejetje tega zakona, ki Izraelu omogoča, da si prilasti palestinsko ozemlje na zasedenem Zahodnem bregu, je bila v izjavi kritična visoka zunanjepolitične predstavnica EU Federica Mogherini. Izraelske oblasti je pozvala, naj zakona ne uresničijo, da bi se tako izognili ukrepom, ki bi še bolj zaostrili razmere in ogrozili možnost mirne rešitve konflikta.

Zelo kritičen je bil tudi generalni sekretar ZN Guterres, ki je menil, da gre pri zakonu za kršitev mednarodne zakonodaje. Poleg tega močno obžaluje sprejetje zakona, ki ga tudi številne vlade po svetu vidijo kot najnovejšo grožnjo uresničitvi rešitve dveh držav.

Tudi slovensko zunanje ministrstvu ostro obsoja potrditev zakona v izraelskem knesetu. Po njihovem prepričanju predstavlja nadaljnjo grobo kršitev mednarodnega prava s strani Izraela. Hkrati v imenu Slovenije pozivajo Izrael k spoštovanju mednarodnega prava in sprejetih dogovorov, saj Izrael s potezami, ki kršijo številne mednarodne dokumente, zmanjšuje realne možnosti za rešitev dveh držav, ki bi obema stranema omogočala trajno sobivanje v miru in varnosti, so zapisali na MZZ.

Izraelski parlament je v ponedeljek sprejel sporni zakon, ki bo omogočil legalizacijo številnih na črno postavljenih judovskih naselbin na palestinskih območjih. Palestincem naj bi izplačali odškodnino ali jim dali drugo zemljo. Palestinci so zakon označili za "legalizirano krajo" svoje zemlje.