c S

Škotski parlament simbolno glasoval proti zakonu o brexitu

09.02.2017 07:56 Edinburgh, 07. februarja (STA) - Škotski parlament je danes simbolno glasoval proti predlogu zakona, ki bo premierki Theresi May omogočil začetek postopka za izstop Velike Britanije iz Evropske unije. Proti se je izreklo kar 90 poslancev, podprlo pa ga je 34, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poslanci škotskega parlamenta so glasovali proti sprejetju predloga zakona, ki ga je britanski parlament sicer prejšnji teden v prvem branju sprejel, v sredo pa sledi drugo branje.

Vendar škotska odločitev nima formalnega vpliva na odločitev britanskih poslancev. S svojim glasovanjem so Škoti le izrazili nestrinjanje s strategijo premierke.

"To je bilo britansko glasovanje. Očitno glasovanje Škotske ni pomembno. Čeprav bo imelo velik vpliv na Škotsko," je dejal škotski minister za brexit Michael Russell.

Vlada je morala britanskemu parlamentu predložiti zakon o brexitu, ker je vrhovno sodišče odločilo, da morajo začetek izstopa Velike Britanije iz unije odobriti poslanci. Vendar se Mayevi pri tem ni treba posvetovati z regionalnimi parlamenti na Škotskem, Severnem Irskem ali v Walesu.

Dopolnila k premierkinemu predlogu zakona, ki bi regionalnim parlamentom dalo glas v procesu o brexitu, so danes v razpravi v britanskem parlamentu v Londonu namreč zavrnili.

Škotska premierka Nicola Sturgeon vztraja pri tem, da je britanska vlada politično dolžna pustiti Škotsko do besede in je zagrozila s ponovnim referendumom o samostojnosti Škotske, če Škoti ne bodo zadovoljni z izpogajanimi pogoji ob izstopu Velike Britanije iz EU.