c S

Koroški deželni glavar vztraja pri omembi slovenske manjšine v novi deželni ustavi

09.02.2017 07:54 Celovec, 07. februarja (STA) - Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser je danes pred sejo deželne vlade ponovno zatrdil, da bo vztrajal pri omembi slovenske manjšine v reformi deželne ustave avstrijske Koroške. Po seji so predsedniki koalicijskih strank sicer priznali, da si še vedno niso enotni, vendar bodo še naprej iskali primerno rešitev.

Prvi mož Ljudske stranke (ÖVP) avstrijske Koroške Christian Benger, ki sicer nasprotuje omembi slovenske manjšine v novi deželni ustavi, je bil po seji precej optimističen, saj je Kaiserjev predlog glede dodatka k ustavi razumel kot premik v razpravi.

Kaiser je danes predlagal, da se v novo ustavo doda besedilo, ki se nanaša na 8. člen zvezne ustave. Ta sicer ne omenja le slovenske manjšine, vendar govori o jezikovni in kulturni raznolikosti Avstrije. Omenja avtohtone ljudske skupnosti v Avstriji in da je treba spoštovati in negovati njihovo kulturo in jezik.

Sta pa sicer tako Kaiser kot vodja koroških Zelenih Rolf Holub dejala, da vztrajata pri imenovanju slovenske manjšine v ustavi.

V problem Korošcev pa se je vmešal tudi predsednik avstrijske ÖVP Reinhold Mitterlehner, ki ne vidi težav v tem, da se v reformi deželne ustave omeni slovensko manjšino, saj je ta omenjena tudi v zvezni ustavi. Vendar se zaveda, da morajo o tem odločati na Koroškem.

Benger je opozoril, da je to "zelo čustvena tema" za Korošce in da ne nasprotuje narodni skupnosti. Vsi predstavniki strank so bili na današnji novinarski konferenci po seji deželne vlade prepričani, da bodo našli rešitev.

Reforma deželne ustave avstrijske Koroške, katere jedro je odprava t. i. proporca v deželni vladi, je zaradi spremembe stališč ÖVP, ki nasprotuje omembi slovenske manjšine v novi deželni ustavi, v teh dneh postavljena pod vprašaj. Koalicijska partnerja, SPÖ in Zeleni, ter koroški Slovenci so začudeni in ogorčeni.

Rok za presojo celotnega osnutka ustave je do 14. februarja, nato gre besedilo v obravnavo v pododbor deželnega zbora avstrijske Koroške.