c S

DZ na izredni seji o problematiki napotenih delavcev in prevoznikov

09.02.2017 10:26 Ljubljana, 09. februarja (STA) - DZ se bo danes sestal na izredni seji, na kateri bo obravnaval predlog priporočila vladi v zvezi s problematiko napotenih delavcev in prevoznikov pri opravljanju dela v Avstriji. Odbor za delo, ki je predlog potrdil na torkovi seji, je opozoril, da gre pri novi avstrijski uredbi za nedopusten poseg v pravico do prostega pretoka storitev.

Kot je na torkovi izredni seji odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide dejal predstavnik predlagatelja Franc Breznik (SDS), gre pri zakonu o boju proti plačilnemu in socialnemu dumpingu, ki je v Avstriji začel veljati s 1. januarjem, za izredno zaostrovanje določenih pogojev dela slovenskih obrtnikov in prevoznikov v Avstriji.

Ukrepi so po Breznikovih besedah že v osnovi pretirani in nesorazmerni z evropskimi določili, pri čemer je izpostavil predvsem zelo visoke globe za kršitelje.

Predstavniki ministrstev so pojasnili, da se ministrstva z zadevo aktivno ukvarjajo in so že sprejela določene ukrepe. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je povedal, da bodo vladi kot skrajni ukrep predlagali tudi tožbo proti Avstriji na sodišču EU, a je treba pred tem izkoristiti vsa možna druga sredstva.

Odbor je na glasovanju brez glasu proti podprl dopolnilo k predlogu priporočila vladi, naj nadaljuje z aktivnostmi za zaščito prostega pretoka delavcev EU. Problematiko napotenih delavcev in prevoznikov pri opravljanju dela v Avstriji naj še naprej rešuje na široki ravni in o izvedenih aktivnostih poroča DZ.