c S

Dogovor o višini povprečnine z občinami očitno tudi tokrat ne bo podpisan

07.02.2017 16:23 Ljubljana, 07. februarja (STA) - V občinskih združenjih očitno tudi tokrat ne bodo podpisali dogovora o višini povprečnine. Zaradi večjih izdatkov za plače in druge stroške dela na podlagi dogovora s sindikati javnega sektorja naj bi povprečnino za letos dvignili za 3,5 evra na 533,5 evra. A v občinah vztrajajo, da tudi s tem povprečnina ostaja prenizka.

Finančno ministrstvo je sicer v ponedeljek sporočilo, da je s pristankom na dvig povprečnine za 3,5 evra sprejelo predlog občin. Kot je za STA pojasnil predsednik Združenja občin Slovenije (ZOS) Robert Smrdelj, je bil njegov predlog res tak, da bi na račun dodatnih stroškov za plače povprečnino povečali v letošnjem letu za 3,5 evra, v prihodnjem pa za 11,2 evra. Takšen je bil namreč izračun na podlagi podatkov ministrstva za finance.

Vendar pa se, kot je pojasnil Smrdelj, v občinah niso strinjali že s prvotno določeno povprečnino za letos pri 530 evrih. "Takrat smo zahtevali in pri tem še vedno vztrajamo, da bi morala biti povprečnina 536 evrov," je dejal in dodal, da bi bili dogovor pripravljeni podpisati, če bi 3,5 evra dodali k tej višini, torej 536 evrom.

Kot je povedal, so že ob začetku pogovorov o dvigu povprečnine zaradi dodatnih stroškov jasno povedali, da dogovora ne bodo podpisali, če ne bo spremembe prvotno določene povprečnine, a je finančno ministrstvo vztrajalo na stališču, da se pogovarja le o dodatnih stroških zaradi plač.

Predsedstvo Združenja občin Slovenije odgovora ministrstvu sicer še ni potrdilo. V Skupnosti občin Slovenije pa je predsedstvo že odločilo, da dogovora ne bodo podpisali. Predlog so zavrnili ob "ugotovitvi, da imajo lokalne skupnosti zagotovljenih premalo sredstev za delovanje s strani državnega proračuna in so zato prisiljene porabljati sredstva za investicije, kar pa vpliva na razvoj celotne države in predvsem povzroča neenake pogoje bivanja prebivalk in prebivalcev v različnih območjih v Sloveniji", so pojasnili za STA.

Sicer pa je bila tudi v zakonu o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto povprečnina določena brez predhodnega podpisa dogovora z združenji občin. Pričakovati je, da bo zdaj ministrstvo za finance pripravilo spremembo zakona v delu, ki govori o letošnji povprečnini. Višina povprečnine za prihodnje leto pa bo ostala nespremenjena, torej 536 evrov.

Ministrstvo je namreč občinskim združenjem predlagalo, da se pogovori glede višine povprečnin za leto 2018 nadaljujejo v okviru jesenskega dogovora, ko bo znanih več dejstev v zvezi z odpravo plačnih anomalij. Za prihodnje leto je ministrstvo predlagalo zvišanje povprečnine za osem evrov, občine pa za dobrih 11 evrov.

Na finančnem ministrstvu so za STA pojasnili, da odzive občin pričakujejo do sredine meseca, o podrobni časovnici nadaljnjih postopkov pa ta trenutek še ne morejo govoriti. Bo pa nova povprečnina veljala za vse leto, ne glede na datum spremembe zakona o izvrševanju proračunov.