c S

Slovenija za letos načrtuje odprtje več veleposlaništev

07.02.2017 15:57 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Slovenija letos načrtuje širitev diplomatsko-konzularne mreže. Zunanji minister Karl Erjavec je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko dejal, da namerava Slovenija letos odpreti več veleposlaništev. Kot je pojasnil, je v načrtu, da bi odprli veleposlaništva v Maroku, eni od zalivskih držav, Bolgariji in na Irskem.

Na vprašanje člana odbora Branislava Rajića (SMC), ki ga je zanimalo, kako je z načrti za odprtje veleposlaništev tudi v srednji ali južni Afriki, je Erjavec napovedal še, da namerava Slovenija prihodnje leto odpreti veleposlaništvo tudi v Tanzaniji. Kot je povedal minister, ima Slovenija tam objekte, ki jih mora še prevzeti in usposobiti. Hkrati naj bi tam do poletja imenovali častnega konzula, je napovedal Erjavec.

Kot je še dejal, je Slovenija lani znova odprla veleposlaništvo v iranskem glavnem mestu Teheran, in napovedal, da bo tja "vsak čas napotena slovenska veleposlanica". Izrazil je pričakovanje, da bo odprtje slovenskega veleposlaništva v Teheranu pripomoglo k velikemu porastu gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Iranom. Iran je po njegovih besedah za Slovenijo zanimiv predvsem kot gospodarski trg, saj ima 80 milijonov prebivalcev, hkrati so slovenska podjetja pred zaprtjem veleposlaništva v Teheranu tam že bila zelo prisotna.

V Maroku je Slovenija dobila prostore za veleposlaništvo iz naslova nasledstva, ki so po besedah Erjavca v zelo dobrem stanju, tako da za ureditev normalnega delovanja ne bo potrebnih veliko sredstev. Slovenija ima v Afriki zaenkrat veleposlaništvo samo v Egiptu, iz katerega pokriva vzhodni del Afrike. Iz maroškega Rabata bo Slovenija lahko pokrivala tudi zahodni del črne celine.

Glede odprtja veleposlaništva v eni od zalivskih držav zunanji minister ni poimensko navedel, za katero državo gre, je pa dejal, da je vodilo, da bo šlo za državo, kjer se dogaja največ v smislu gospodarskih in finančnih dejavnosti.

Odprtju veleposlaništva v Bolgariji so prav tako botrovale velike možnosti za gospodarsko sodelovanje med državama. Kot je pojasnil vodja slovenske diplomacije, ima Slovenija z Bolgarijo blagovno menjavo v vrednosti okoli manj kot 300 milijonov evrov, medtem ko ima z ostalimi državami regije okoli milijardo evrov, prav z odprtjem veleposlaništva v Bolgariji pa bi lahko hitro dosegli to številko. Dodal je, da obstaja velik interes slovenskega gospodarstva.

Glavni razlog za ponovno odprtje slovenskega veleposlaništva na Irskem je v izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Na MZZ tako menijo, da bi bilo dobro, da ima Slovenija na britanskem otočju veleposlaništvo v državi, ki je članica EU. Po besedah zunanjega ministra je tudi precej verjetno, da bo se velik del gospodarskih družb, ki so sedaj na ozemlju Velike Britanije, preselilo na Irsko. Slovenija je veleposlaništvo na Irskem zaradi varčevalnih ukrepov zaprla 2012.

Erjavec je ocenil, da gre pri odprtju diplomatsko-konzularnega predstavništva za dobro naložena sredstva. Kot je pojasnil, odprtje diplomatskega predstavništva povprečno stane okoli 500.000 evrov, prepričan pa je, da skozi gospodarstvo in davke Slovenija pridobi bistveno več sredstev.

"Mislim, da je prav, da gremo v širitev naše mreže, zlasti tam, kjer ima slovensko gospodarstvo perspektivo, da lahko prodre na te trge," je še dejal zunanji minister.

Trenutno ima Slovenija 53 diplomatsko-konzularnih predstavništev.

V času gospodarske krize je Slovenija krčila mrežo diplomatskih predstavništev v tujini. Med drugim je zaprla veleposlaništva na Švedskem, Finskem, Portugalskem in Irskem ter generalni konzulat v New Yorku.