c S

Priprava zakona o demografskem skladu v polnem teku

07.02.2017 08:04 Ljubljana, 07. februarja (STA) - V zvezi društev upokojencev, kjer se zavzemajo za čimprejšnje sprejetje zakona o demografskem skladu, menijo, da mora biti ta neodvisen. Pomembno je, da se dostop do sredstev sklada onemogoči vsaj za 15 let, pa opozarja ekonomist Dušan Kidrič. Ministrstvo za finance pripravlja zakon v sodelovanju s koalicijskimi strankami. Nared naj bi bil letos.

Pomembno je, da se dostop do sredstev demografskega rezervnega sklada omeji in onemogoči za obdobje vsaj 15 let, je za STA dejal Kidrič, ki je bil pred leti zaposlen na Uradu za makroekonomske analize in razvoj, sodeloval pa je tudi pri pripravi nekaterih zakonskih rešitev s področja pokojnin. V tem času bi se moral po njegovem mnenju preoblikovati zdajšnji zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, saj bo glavni problem še vedno plačevanje pokojnin iz tega zavarovanja.

Glede na interno delovno gradivo za izhodišča za pripravo zakona, ki ga je pridobila STA, ministrstvo za finance pa ga je že predstavilo koalicijski delovni skupini, naj bi bila doba akumulacije 20 let. V tem času naj bi se v pokojninski zavod ne vplačevala nobena sredstva.

Viri za financiranje demografskega rezervnega sklada, ki so že določeni, bodo finančne in nefinančne naložbe Kada, 10 odstotkov kupnin od prodaj kapitalskih naložb v lasti države in naložba Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) v Zavarovalnici Triglav v obsegu 34,47 odstotka deleža zavarovalnice. Dodaten vir po navedbah iz omenjenega gradiva predstavljajo prilivi iz poslovanja DSU, družbe za svetovanje in upravljanje, in nepremičninskega sklada Zpiza.

Viri za demografski sklad, ki jih je mogoče določiti že zdaj, naj se po mnenju Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) opredelijo. Tisti, ki še niso določeni, pa naj se opredelijo kasneje, je za STA dejala Ana Bilbija iz zveze. Zakon je po njenih besedah namreč nujno treba sprejeti čim prej.

Ministrstvo za finance vodi pripravo zakonskega predloga v sodelovanju z vsemi koalicijskimi partnerji. V koalicijski delovni skupini po njihovih navedbah sodelujejo predstavniki koalicijskih strank, predstavnik ministrstva za delo in predstavniki ministrstva za finance.

Nekatera vprašanja so še odprta in jih bodo reševali v okviru skupine. Na tej podlagi bo ministrstvo pripravilo predlog zakona, ki ga bodo po uskladitvi v koaliciji dali v javno obravnavo in ga takrat tudi podrobneje pojasnjevali, so zapisali na ministrstvu za finance.

Kapitalska družba bi se morala glede na zakon o Slovenskem državnem holdingu preoblikovati v sklad že do konca leta 2015. Sklad bo v letih, ko bo pokojninska blagajna najbolj potrebovala sredstva za izplačilo pokojnin, poskrbel za del manjkajočih sredstev.