c S

Mayeva želi čimprejšnji dogovor o pravicah državljanov EU v Veliki Britaniji

07.02.2017 08:03 London, 06. februarja (STA) - Britanska premierka Theresa May želi z Brusljem čim prej sprejeti vzajemen dogovor o pravicah državljanov Evropske unije v Veliki Britaniji in Britancev v državah EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Želim si, da bi se čim prej uskladili, ker je v interesu vseh," je dejala danes v britanskem parlamentu.

Doslej je veljalo, da ima vsak državljan EU pravico živeti in delati v drugi državi EU, vendar naj bi se to v prihodnje spremenilo. Vsaj tako želi britanski parlament. Ni pa jasno, kaj se bo zgodilo z državljani EU, ki že živijo v Veliki Britaniji.

Enostransko dovoljenje Velike Britanije za približno tri milijone državljanov EU, ki živijo in delajo v Veliki Britaniji, je Mayeva zavrnila. "To ni prava pot naprej," je dejala. Mayeva namreč v zameno zahteva podobno garancijo za državljane Velike Britanije, ki živijo v državah EU.

Britanski poslanci so v sredo v prvem branju potrdili predlog zakona, ki bo Mayevi omogočil začetek postopka za izstop Velike Britanije iz EU.

Mayeva pa je danes opozorila proevropske člane svoje konservativne stranke, naj ne ovirajo postopkov za brexit. Opozicijski poslanci so namreč začeli razpravo o dopolnitvi zakona, pri tem pa naj bi jih podprlo tudi 27 konservativcev. Poslanska zbornica mora o zakonu glasovati še dvakrat. Nato bo o zakonu odločala lordska zbornica.

"Ta dom je govoril in zdaj ni čas za oviranje demokratično izraženih želja Britancev," je Mayeva dejala svojim konservativcem.

Predlog zakona, ki ima le dva člena, poziva parlament, naj da Mayevi pooblastilo, da po 50. členu lizbonske pogodbe objavi namero o izstopu Velike Britanije iz EU.

Vlada je morala parlamentu predložiti zakon o brexitu, ker je vrhovno sodišče odločilo, da morajo začetek izstopa Velike Britanije iz unije odobriti poslanci. Vlada je sicer sprva želela parlament obiti, češ da ima sama pristojnost za sprožitev 50. člena lizbonske pogodbe oz. procesa brexita.

Mayeva je voditeljem EU obljubila, da bo 50. člen lizbonske pogodbe sprožila do konca marca.