c S

Nemški obveščevalni agenciji zaenkrat nista našli dokazov o ruskem vmešavanju

07.02.2017 08:02 Berlin, 06. februarja (STA) - Nemška obveščevalna agencija (BND) in notranja obveščevalna služba (BfV) po informacijah nemških medijev Süddeutscher Zeitung (SZ), NDR in WDR nista našli konkretnih dokazov o tem, da poskuša ruska vlada manipulirati z javnim mnenjem v Nemčiji, vendar bodo zadevo še naprej preiskovali.

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred enim letom pozvala obveščevalni agenciji naj raziščeta, ali poskuša ruska vlada manipulirati z javnim mnenjem v Nemčiji in dobila začasen odgovor, da temu ni tako.

Po informacijah NDR, SZ in WDR ni konkretnih dokazov, da Rusija v Nemčiji širi lažne informacije, zato so se na vladi odločili, da ne bodo javno objavili ugotovitev preiskave, čeprav so sprva to načrtovali.

V vladnih krogih naj bi si celo želeli kakšnega dokaza, da bi lahko opozorili Rusijo pred tovrstnim vmešavanjem. Eden od strokovnjakov za varnost je za NDR, SZ in WDR dejal, da bi z veseljem našli dokaze o ruskem vplivanju, vendar zaradi pomanjkanja le teh ni smiselno objaviti tajnih dokumentov, saj bi že tako napete odnose z Rusijo le še bolj obremenili.

Kljub pomanjkanju dokazov pa obveščevalni agenciji nista razglasili konca nevarnosti pred morebitnim vplivanjem Rusije na javno mnenje v Nemčiji. Tudi v uradu kanclerke se zavzemajo za nadaljevanje preiskave. Od leta 2014 so namreč pri ruskih medijih, med njimi tiskovna agencija Sputnik in spletni medij RT Deutsch, opazili sovražno poročanje o Nemčiji.

V Nemčiji vlada skrb, da se bo Rusija, tako kot že v ZDA, vmešala v parlamentarne volitve, bodisi z objavljanjem dokumentov, ki so jih dobili s hekerskimi napadi, bodisi s podpiranjem desničarsko populističnih strank.

Nemški obveščevalci so se za sodelovanje dogovorili še s francoskimi in nizozemskimi kolegi, kjer bodo letos prav tako potekale volitve.

Zaenkrat sta BND in BfV sprejela dva zaključka, ali Rusija ne vpliva na nemško javno mnenje ali pa so ruski obveščevalci tako pametni, da se ne pustijo ujeti. Nemški agenti se po oceni NDR nagibajo k slednji možnosti.

Merklova je sicer sprožila preiskavo po lanskoletnem "primeru Lisa", ko naj bi begunec posilil 13-letno Nemko ruskega rodu. Sledilo je več demonstracij, vendar se je izkazalo, da se je deklica zlagala. Sprva so domnevali, da so proteste spodbudili ruski obveščevalci oziroma vlada, kar pa nemški obveščevalni agenciji sodeč po poročilu nista mogli dokazati.