c S

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Mogherinijeva ta teden v ZDA

07.02.2017 07:58 Bruselj, 06. februarja (STA) - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini bo ta teden obiskala Washington, kjer se bo predvidoma srečala z novim ameriškim državnim sekretarjem Rexom Tillersonom in predstavniki kongresa. Glavni namen je prečesati dosjeje ter opredeliti podobne interese in stališča, je pojasnila Mogherinijeva.

Mogherinijeva bo na obisku v Washingtonu predvidoma v četrtek in petek. Program po njenih besedah še pripravljajo, tako da vse podrobnosti še niso znane, zagotovo pa bo imela sestanke v kongresu in Beli hiši.

V upanju na dialog bo visoka zunanjepolitična predstavnica odpotovala v Washington s pričakovanjem, da bodo pregledali seznam dosjejev ter opredelili tiste interese in stališča, ki združujejo EU in ZDA.

Učinkovit sistem ZN, Iran, Ukrajina, Bližnji vzhod in podnebne spremembe - to so le nekatera vprašanja, ki jih je izpostavila Mogherinijeva kot teme, o katerih želi razpravljati z ameriškimi partnerji.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec pričakuje po obisku Mogherinijeve v ZDA jasnejšo sliko nove ameriške administracije. Veliko informacij namreč kroži v javnosti, kakšna bo dejansko ameriška politika, pa na mnogih področjih ni jasno, je opozoril.

V Bruslju so danes sporočili tudi, da bo ta teden na obisku v Washingtonu še en član komisije. Komisar za migracije Dimitris Avramopulos se bo v sredo sestal z ameriškim ministrom za domovinsko varnost Johnom Kellyjem.

Poleg tega je ta mesec, 20. februarja, načrtovan še en čezatlantski obisk na visoki ravni - ameriški podpredsednik Mike Pence bo obiskal Bruselj, kjer se bo srečal s predstavniki institucij EU in zveze Nato.

Podroben program njegovih sestankov v Bruslju za zdaj še ni znan, je pa Mogherinijeva danes izpostavila, da obisk ameriškega podpredsednika v Bruslju zelo ceni in da je to "zelo pomembno znamenje".

V zraku je tudi še vprašanje, ali se bo ameriški predsednik Donald Trump odzval na vabilo voditeljev institucij EU na vrh unije in ZDA v Bruslju. Vabilo velja, bomo videli, kdaj bo pravi trenutek za ta vrh, so danes povedali v Bruslju.