c S

Začeli projekt za izdelavo informacijske platforme Podonavske regije za ekonomsko integracijo migrantov

07.02.2017 07:53 Ljubljana, 06. februarja (STA) - ZRC SAZU je vodilni partner v Interregovem projektu, katerega cilj je izdelati informacijsko platformo Podonavske regije za ekonomsko integracijo migrantov. Večjezična informacijska platforma bo postavljena poleti 2018 in bo nudila podatke z različnih področij. Namenjena bo tako tistim, ki so prišli v novo okolje, kot tudi javnim uslužbencem.

Kot je za STA pojasnila Nataša Rogelja z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije Znanstvenoraziskovalnega centra (ZRC) Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), se je mednarodni projekt DRIM (Danube Region Information Platform for Economic Integration of Migrants) začel z letošnjim letom in bo potekal 30 mesecev. Danes pa so se partnerji v Ljubljani zbrali na uvodni konferenci.

V prvih šestih mesecih bodo narejene analize situacij v sodelujočih državah, že obstoječih informacijskih servisov in dobrih praks, narejen bo tudi osnutek, po katerem bodo partnerji zbirali informacije po različnih kategorijah, nato pa bo sledila postavitev same informacijske platforme.

Kot so zapisali v ZRC SAZU, bo ta dostopna na spletu, s pametnih telefonov in na papirnatih priročnikih. Prinašala bo podatke za države Podonavske regije (Nemčija, Avstrija, Slovaška, Češka, Madžarska, Slovenija, Hrvaška in Srbija), ki se tičejo področij zaposlovanja, podjetništva, izobraževanja, nastanitve in/ali najema stanovanja, uradnih postopkov glede priseljevanja, urejanja osnovnih dokumentov, zdravstvenega varstva, plačevanja davkov, starševstva, varstva otrok, javnega prevoza in prometa, socialnega varstva, drugih posebnosti določene države, kot so dela prosti dnevi, preživljanje prostega časa, obiskovanje kulturnih ustanov, ipd. Prav tako bodo dostopni podatki, ki zadevajo projekte, namenjene migrantom (jezikovni tečaji, poklicna izobraževanja z namenom socialnega vključevanja, ipd.).

Platforma bo namenjena vsem, ki so prišli v neko novo okolje, med drugim prosilcem za azil, beguncem, družinskim članom migrantov, napotenim delavcem, študentom na izpopolnjevanju v tujini, tujim strokovnjakom, podjetnikom, ki bi želeli investirati v tujini, ipd. Olajšala pa bo tudi delo uslužbencem javne uprave, ki se pri svojem delu srečujejo z navedenimi skupinami, so še navedli v ZRC SAZU.

Po besedah Rogelje bo vsaka država imela na voljo pet jezikov, ob lokalnem angleškega in tri ostale po izbiri glede na situacijo migrantov, ki jih imajo v državi. Za Slovenijo bodo podatki na voljo v slovenščini, angleščini, bosanščini in še dveh jezikih, glede katerih se bodo uskladili sodelujoči pri projektu. Drugi partner iz Slovenije je Zavod RS za zaposlovanje, pridruženi strateški partner pa ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Celotna vrednost projekta je 1,5 milijona evrov, od česar 85 odstotkov predstavljajo evropska sredstva, 15 odstotkov pa bodo prispevali partnerji. Projekt bo končan junija 2019. Dokončanju informacijske platforme bo namreč sledil še izobraževalni del projekta s predstavitvijo novega orodja tistim, ki bi ga potrebovali, med drugim nevladnim inštitucijam in javnim uslužbencem, ki se pri svojem delu srečujejo z migranti.