c S

Na mariborskem sodišču obravnava v tožbi mariborske občine proti Verbundu

07.02.2017 08:10 Maribor, 07. februarja (STA) - Na Okrožnem sodišču v Mariboru je za danes razpisana obravnava v tožbi Mestne občine Maribor proti avstrijskemu upravljavcu hidroelektrarn na Dravi Verbund. Mariborska občina od Verbunda terja 650.000 evrov zaradi škode ob poplavah novembra 2012, ki naj bi jih družba povzročila z nenadnim izpustom prevelikih količin vode iz akumulacijskih jezer.

Obravnava v tej zadevi je bila razpisana že 1. decembra lani, a sta se strani dogovorili za poskus mediacije, ki pa ni uspel. Današnja obravnava je prva od napovedanih obravnav v več tožbah, ki so jih proti Verbundu pred slovenskimi sodišči vložili prizadeti v poplavah novembra 2012. Poplave so v Sloveniji povzročile za okoli 100 milijonov evrov škode.

Poplave so prizadele tudi Avstrijo, prizadeti pa so tako tožbe proti Vebrundu, ki je v večinski lasti avstrijske države, vlagali tudi v Avstriji. Tam poteka tudi predkazenski postopek proti Verbundu, v okviru katerega je nemški izvedenec Stephan Theobald nedavno izdelal dopolnilno izvedensko mnenje. To je po navedbah odvetnikov iz odvetniške pisarne Grilc-Vouk-Škof obremenilno za Verbund in bistveno izboljša možnosti, da bo Verbund pripravljen za resna pogajanja o odškodnini. Mnenje je po navedbah omenjenih odvetnikov pomembno tudi za postopke v Sloveniji.

Na slovenskih sodiščih je bilo proti Verbundu vloženih več kot sto odškodninskih tožb, v katerih slovenski oškodovanci terjajo 103 milijone evrov. Mariborsko sodišče obravnava 42 zadev proti Verbundu, ptujsko sodišče jih obravnava 31, slovenjgraško pa sedem, je poročal časnik Večer. Odškodninskih zahtevkov je sicer več kot zadev, saj so v nekaterih primerih odvetniki tožbe bližnjih sosedov združili v eno zadevo.