c S

Proti prepovedi vstopa v ZDA tudi podjetniki in člani nekdanje administracije

06.02.2017 16:44 Washington, 06. februarja (STA) - Potem ko je zvezno prizivno sodišče v ZDA zavrnilo zahtevo ameriške administracije za takojšnjo ponovno uvedbo prepovedi vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav, so svoja stališča predstavila še tehnološka podjetja ter člani nekdanje administracije. Oboji opozarjajo na škodljive posledice prepovedi in sodišče pozivajo, naj s suspenzom vztraja.

Saga se začela 27. januarja, ko je ameriški predsednik Donald Trump uvedel prepoved vstopa državljanom iz sedmih večinoma muslimanskih držav. Prepoved je v petek odpravil zvezni sodnik v Seattlu, zvezna država Washington pa se je Trumpov izvršni ukaz odločila izpodbijati na prizivnem sodišču.

Zahtevo ameriškega pravosodnega ministrstva, naj suspenz takoj odpravi, je sodišče v nedeljo zavrnilo, tako Trumpovo administracijo kot zvezno državo Washington pa je pozvalo, naj svoje argumente podkrepita z dodatno dokumentacijo.

V zgodbo so se zdaj vpletla še številna ameriška tehnološka podjetja, vključno z Applom, Facebookom, Googlom, Microsoftom in Twitterjem, ki so na sodišču s skupno izjavo intervenirala v prid suspenzu. Kot so zapisali izvršni direktorji podjetij, prepoved znatno škoduje ameriškem podjetništvu, inovativnosti in gospodarski rasti.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, ima prepoved močne posledice za podjetja iz Silicon Valleya, kjer je zaposlenih več tisoč imigrantov. Kot dokument, ki so ga na sodišče vložila podjetja, povzema AFP, prepoved močno škoduje zaposlovanju novih in ohranjanju talentov iz stroke, prav tako grozi poslovnim operacijam in onemogoča, da bi v ZDA privabili nove investicije.

Dokument so med drugim podpisala tudi podjetja AirBnb, Dropbox, eBay, Intel, Kickstarter, LinkedIn, Mozilla, Netflix, PayPal in Uber.

Poleg podjetnikov sta na sodišču intervenirala tudi nekdanja ameriška državna sekretarja Madeleine Albright in John Kerry. Oba sta sodišče pozvala, naj nadaljuje s suspenzom. Kot sta zapisala, je bila Trumpova prepoved slabo zasnovana, slabo izvajana ter slabo obrazložena.

Iz vrst demokratov so se zvrstila tudi opozorila, da lahko Trumpova odločitev ogrozi ameriške varnostne sile na terenu. Posvarili so, da je prepoved obenem voda na mlin propagandi Islamske države, češ da so ZDA v vojni z islamom.

Minuli vikend je sicer Trump preživel v svojem letovišču Mar-a-Lago na Floridi, nasprotnike prepovedi pa je kritiziral preko socialnega omrežja Twitter. Podpredsednik Mike Pence je medtem odločitev sodišča označil za frustrirajočo, a dejal, da bodo na koncu zmagali njihovi argumenti, saj gre za ukrep, ki je, kot je dejal Pence, nujen za zaščito ameriške javnosti.