c S

Pred jubilejem v Rimu spet oživela razprava o Evropi več hitrosti

06.02.2017 16:35 Bruselj, 06. februarja (STA) - V pričakovanju praznovanja 60. rojstnega dne EU v Rimu je znova oživela razprava o Evropi več hitrosti. Potrebo po tem ob premisleku o prihodnosti izpostavljajo nekatere ustanovne članice - Nemčija in države Beneluksa. V Evropski komisiji so v povezavi s tem izpostavili, da že veljavna zakonodaja članicam omogoča "potovanje različnih hitrosti".

Vrh unije je na neformalnem srečanju minuli petek na Malti sprožil razpravo o prihodnosti unije, ki bo 25. marca v Rimu v senci groženj brez primere praznovala 60. rojstni dan.

Unija pripravlja rimsko izjavo, v kateri naj bi med drugim potrdila voljo po enotnosti in pripravljenost na poglabljanje integracije ob odhodu Velike Britanije.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v petek v Valletti nakazala, da bi se lahko evropski voditelji v rimski izjavi zavezali k uniji različnih hitrosti.

Podobno v viziji o prihodnosti Evrope izpostavljajo še tri ustanovne članice unije - Belgija, Nizozemska in Luksemburg - v prispevku k pripravam rimske izjave.

"Različne poti integracije in okrepljenega sodelovanja lahko zagotovijo učinkovite odzive na izzive, ki različno vplivajo na članice," piše v viziji Beneluksa.

Ta ureditev bi morala biti po mnenju treh ustanovnih članic vključujoča in transparentna s čim večjo vpletenostjo preostalih članic in institucij EU.

V Evropski komisiji so danes v odzivu na to staro, a znova oživljeno razpravo o Evropi več hitrosti poudarili, da pogodbe EU članicam že omogočajo "potovanje različnih intenzivnosti in hitrosti".

Najbolj očiten primer sta schengenski prostor brez nadzora na notranjih mejah in območje evra, v okviru katerih sodeluje večja skupina članic, ne pa vse.

Poleg tega pravni red unije skupini članic omogoča poglobitev integracije v okviru mehanizma okrepljenega sodelovanja na področju, ki terja soglasje, a tega ni mogoče doseči.

EU se je za okrepljeno sodelovanje doslej odločila v petih primerih: čezmejnih razvezah, enotnem patentu, davku na finančne transakcije, premoženjskih razmerjih med zakonci ali partnerji iz različnih članic unije ter pri vzpostavljanju evropskega javnega tožilstva.

"Hitrost je pomembna, a enako pomembna je smer potovanja," je danes v Bruslju poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas. Za komisijo je prava smer "vzdržna enotnost" članic, ki ni v protislovju z načelom, da članice vselej stremijo k še tesnejšemu sodelovanju, je dodal.

Evropska komisija bo svoj prispevek k premisleku o prihodnosti unije opredelila v beli knjigi, ki naj bi jo predstavila po marčevskem vrhu unije in pred praznovanjem v Rimu.