c S

Ob dnevu boja proti pohabljanju ženskih spolovil pozivi k opustitvi te prakse

06.02.2017 15:37 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Ob mednarodnem dnevu ničelne tolerance do pohabljanja ženskih spolnih organov so se evropski komisarji z različnih področij zavzeli za odpravo teh tradicionalnih praks, danes poroča Evropska komisija. Mnenja so, da gre za grozljivo kršenje človekovih pravic, dostojanstva in telesne celovitosti žensk in deklet.

Podpredsednica Evropske komisije Federica Mogherini, evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova ter evropski komisar za razvoj Neven Mimica so ostro obsodili prakso pohabljanja ženskih spolovil in pozvali k ničelni toleranci.

Na svetu je že več kot 200 milijonov deklet in žensk, od tega pol milijona v Evropi, ki so žrtve pohabljanja spolovil. Letno je nevarni praksi izpostavljenih tri milijone žensk in deklet, med njimi veliko mlajših od 15 let.

Da gre za nepopravljive poškodbe telesa, ki povzročajo neznosne bolečine in so v močni povezavi z ekstremnimi čustvenimi travmami, se strinjata tudi izvršna direktorja skladov Združenih narodov za prebivalstvo (Unfpa) Babatunde Osotimehin in za otroke (Unicef) Anthony Lake, so sporočili iz organizacij.

Letošnje leto je posvečeno boju proti vsem oblikam nasilja nad ženskami v EU, tudi pohabljanju spolnih organov, ki je kaznivo dejanje v vseh državah članicah.

EU namerava vzpostaviti vseevropsko spletno platformo, s katero bi pomagala odkrivati te oblike nasilja, partnerske države zunaj Evrope pa bi s tem spodbudila k sprejetju pravnih ukrepov za zaščito žensk. Tovrstne akcije bo podprla tudi na lokalni ravni, še poročajo iz Evropske komisije.