c S

Še zadnji dan za uveljavljanje vzdrževanih družinskih članih

06.02.2017 15:03 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti, imajo le še danes čas za oddajo vloge. Običajno se ta rok izteče 5. februarja, a letos je bil tega dne nedelja, zato so ga za en dan podaljšali.

Davčne olajšave za vzdrževane družinske člane znižujejo davčno osnovo ter posledično znesek davka, ki ga plača zavezanec. Urejene so progresivno, tako da je olajšava za vsakega naslednjega otroka višja. Za leto 2016 se lahko za enega otroka letna davčna osnova zniža za 2436,92 evra, za drugega otroka za 2649,24 evra, za tretjega otroka za 4418,54 evra in za vsakega naslednjega še za več kot za predhodnega.

Posebna olajšava se za istega vzdrževanega družinskega člana prizna samo enemu zavezancu, drugemu pa le morebitna razlika do celotne višine olajšave, če je prvi zaradi prenizke osnove za dohodnino ne more izkoristiti v celoti.

Na Finančni upravi RS (Furs) zato zavezancem svetujejo, naj se pred oddajo vloge s svojimi družinskimi člani dogovorijo glede uveljavljanja posebne olajšave, pri tem pa si lahko pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je dostopen na njihovi spletni strani.

Podpisano vlogo morajo zavezanci oddati po pošti ali osebno na pristojni davčni urad oziroma izpostavo, najbolj enostavno pa je to mogoče storiti prek Fursovega sistema eDavki.