c S

Turčija v racijah proti IS prijela 820 ljudi

06.02.2017 12:53 Ankara, 06. februarja (STA) - Turške varnostne sile so v doslej največji operaciji proti skrajni Islamski državi prijele več kot 820 ljudi, ki jih sumijo povezav s to džihadistično skupino. Samo v nedeljo so aretirali 450 osumljenih privržencev IS, sicer pa so v tednu dni turške oblasti prijele več kot 1800 osumljenih terorizma.

Poleg domnevnih privržencev IS so turške oblasti racije izvajale tudi proti osumljenim članstva v prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK), v gibanju klerika Fethullaha Güllena, ki mu pripisujejo odgovornost za lanski spodleteli državni udar, in v levičarskih skupinah, je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo turško notranje ministrstvo. Aretiranih je bilo skupaj 1829 osumljencev.

Najbolj obsežne so bile racije proti IS, ki so potekale v 29 od 81 turških pokrajin, med njimi pa so poleg aretacij tudi zasegli dokumente, orožje in strelivo, turške medije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija je operacijo sprožila mesec dni po napadu na istanbulski nočni klub, v katerem je bilo na silvestrovo ubitih 39 ljudi, večinoma tujcev. Odgovornost za pokol je prevzela IS in to je bil prvi napad v Turčiji, za katerega je odgovornost prevzela ta organizacija, čeprav so jih pripisovali odgovornost tudi za niz drugih napadov v letu 2016.

Turška policija je v zadnjem letu izvedla več racij, uperjenih proti IS, a tako velike operacije po vsej državi, kot je zadnja, doslej še ni bilo. Po navedbah policijskega direktorata je nameravala IS v propagandne namene izvesti "senzacionalno akcijo" na turških tleh, njena morebitna tarča pa naj bi bili mediji. Podrobnosti v zvezi s tem niso znane.

Zahodne zaveznice so Turčijo dalj časa obtoževale, da ne stori dovolj za zajezitev toka džihadistov čez svoje meje in nastajanja celic IS v turških mestih. Ankara je tovrstne očitke zavrnila in poudarila, da je IS že leta 2013 uvrstila na seznam terorističnih organizacij. A opazovalci pravijo, da je šele v zadnjih mesecih okrepila ukrepanje proti tej skrajni skupini.

Po napadu na istanbulski nočni klub so turške oblasti po dveh tednih iskanja 16. januarja aretirale domnevnega storilca, Abdulgadirja Mašaripova, državljana Uzbekistana. Po mnenju opazovalcev bi lahko Mašaripov priskrbel ključne obveščevalne informacije v zvezi z IS v Turčiji.