c S

Prizivno sodišče zavrnilo zahtevo za takojšnjo ponovno uvedbo prepovedi vstopa v ZDA

06.02.2017 08:49 San Francisco, 05. februarja (STA) - Zvezno prizivno sodišče je zavrnilo zahtevo ameriške administracije za takojšnjo ponovno uvedbo prepovedi vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav, ki jo je v petek odpravil zvezni sodnik. Do končne odločitve prizivnega sodišča o zahtevi za odpravo odločitve zveznega sodnika je tako državljanom teh držav vstop v ZDA še naprej dovoljen.

Prizivno sodišče v San Franciscu je tako odločilo nekaj ur potem, ko je pravosodno ministrstvo vložilo pritožbo na odpravo izvršnega ukaza predsednika Donalda Trumpa o prepovedi vstopa. V pritožbi je ministrstvo namreč zahtevalo tudi, da se do razsodbe prizivnega sodišča odločitev zveznega sodnika začasno razveljavi in prepoved nemudoma ponovno uvede.

Kot so v pritožbi zapisali na pravosodnem ministrstvu, je zvezni sodnik s svojo odločitvijo presegel pooblastila, kršil določilo o ločitvi oblasti, si prisvojil pooblastila predsednika države kot vrhovnega poveljnika in podvomil v njegovo oceno nacionalne varnosti. Dodali so, da je kongres predsedniku dal "neodtujljivo pooblastilo za prepoved vstopa kakršnekoli vrste" obiskovalcev. Po mnenju ministrstva je odločitev zveznega sodnika škodljiva za javnost in praktično brez pravnih temeljev.

Prizivno sodišče je zveznima državama Washington in Minnesota, ki sta prvi izpodbijali Trumpov izvršni ukaz o prepovedi vstopa v državo za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna, za odgovor na pritožbo pravosodnega ministrstva dalo čas do ponedeljka zjutraj po srednjeevropskem času.