c S

Pravosodno ministrstvo s pritožbo na razveljavitev prepovedi vstopa v ZDA

06.02.2017 08:23 Washington/London, 05. februarja (STA) - Ameriško pravosodno ministrstvo je v soboto vložilo pritožbo na začasno razveljavitev izvršnega ukaza predsednika Donalda Trumpa o prepovedi vstopa državljanom iz sedmih muslimanskih držav v ZDA. Pritožbo bo obravnavalo zvezno prizivno sodišče, ki lahko svojo odločitev sporoči v relativno kratkem času, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pravosodno ministrstvo med drugim zahteva, da se do odločitve prizivnega sodišča petkovo odločitev zveznega sodnika Jamesa Robarta začasno razveljavi in da vnovič začne veljati Trumpov izvršni ukaz.

Kot so zapisali, je namreč zvezni sodnik s svojo odločitvijo presegel pooblastila, kršil določilo o ločitvi oblasti in si prisvojil pooblastila predsednika države kot vrhovnega poveljnika. Utemeljujejo še, da je kongres predsedniku dal "neodtujljivo pooblastilo za prepoved vstopa kakršnekoli vrste" obiskovalcev.

Potem ko je zvezni sodnik začasno razveljavil Trumpov izvršni ukaz z utemeljitvijo, da povzroča nepopravljivo škodo gospodarstvu in državljanom, je sicer administracija v soboto začasno razveljavila ukaz. Tako lahko državljani Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna znova potujejo v ZDA, če imajo veljaven vizum.

Obenem je administracija napovedala pritožbo na sodnikovo odločitev "takoj, ko bo mogoče", saj da je ukaz "zakonit in ustrezen". "Namen tega ukaza je zaščititi domovino in Američane, kar je najvišja naloga in odgovornost predsednika," so poudarili. Do takrat pa bodo, so sporočili, pregledi potnikov potekali po prej ustaljenem redu.

Trump je odločitev zveznega sodnika označil za "smešno". "Mnenje tega tako imenovanega sodnika, ki naši državi jemlje pravico do uveljavljanja zakonov, je smešna in bo izpodbita!" je tvitnil. "Če država ni več v položaju, da pove, kdo lahko pride in kdo ne, še posebej v luči varnosti, je velik problem," je dodal.

Ameriški predsedniki si običajno ne dovoljujejo neposrednih napadov na sodstvo, Trump pa je kasneje dodal še tvit, v katerem je ogorčeno zapisal: "Sodnik odpira našo državo potencialnim teroristom in drugim, ki v srcu ne nosijo najboljših namenov. Zlobneži so zelo veseli!" Novinarjem pa je Trump dejal, da bo administracija s pritožbo uspela. "Zmagali bomo, za varnost države!" je zatrdil.

Na razveljavitev Trumpovega ukaza so se že odzvali v Iranu, kjer so zaradi ameriške prepovedi kot povračilni ukrep prepovedali izdajo vizumov ameriškim državljanom. Zdaj so to prepoved umaknili, zunanji minister Mohamed Džavad Zarif pa je tvitnil, da bodo ameriški rokoborci, ki so želeli nastopiti na mednarodnem turnirju prihodnji teden v Iranu, pa jim niso dali vizumov, te zdaj dobili.

Trump je sporni izvršni ukaz podpisal pred tednom dni in s tem sprožil proteste in kritike po vsem svetu, v ZDA tudi poplavo tožb. Po podatkih State Departmenta je bilo zaradi tega ukaza preklicanih okoli 60.000 vizumov.

V soboto je proti Trumpovim potezam po ZDA in Evropi protestiralo na tisoče ljudi. V New Yorku se jih je zbralo okoli 3000, v Washingtonu več sto, v bližini Trumpovega kluba za golf na Floridi, kjer ameriški predsednik preživlja ta konec tedna, pa okoli 2000. Največ ljudi je v soboto protestiralo v Londonu, kjer jih je kakih 10.000 svoji premierki vzklikalo: "Theresa May, sram te bodi!", ker podpira Trumpa.