c S

V prihodnjem tednu pričakovati pogovor Cerarja in Brgleza

06.02.2017 08:24 Ljubljana, 05. februarja (STA) - V prihodnjem tednu je pričakovati pogovor med premierjem in predsednikom SMC Mirom Cerarjem ter podpredsednikom SMC Milanom Brglezom, ki ga je Cerar pozval k odstopu po nesoglasju o noveli zakona o tujcih. Napetosti naj bi se kuhale že dolgo in vprašanje je, ali bo Cerar vztrajal pri svojem ali pa bosta na pogovoru zakrpala razpoke.

Cerar je Brgleza pozval k odstopu s podpredsedniške funkcije v SMC na strankarskem srečanju minuli ponedeljek. Kot je v petek v kratki izjavi pojasnil predsednik DZ Brglez, sta se tedaj dogovorila, da se bosta pogovorila, a jima to še ni uspelo, zato naj bi to storila prihodnji teden. Po njegovem mnenju je to v dobro države in stranke.

Za zdaj ni znano, kdaj se bosta sestala. Vprašanje je tudi, kaj bo srečanje prineslo, ali lahko strankarska kolega zakrpata nesoglasja oz. ali sta pripravljena stopiti korak nazaj. Neuradno je sicer slišati, da naj bi vztrajala pri svojem.

Brglez po informacijah STA ne namerava odstopiti s podpredsedniškega mesta SMC, ker da ni kršil nobene od programskih točk stranke, ki jo je soustanovil in sogradil, ter programu ostaja zvest.

Pojavljajo se tudi ugibanja, da za Cerarjevim pozivom k njegovemu odstopu ni le Brglezovo jasno nasprotovanje noveli zakona o tujcih, pač pa merjenje moči med dvema močnima osebama v stranki, ki obenem vodita izvršilno in zakonodajno vejo oblasti.

Če bo Cerar vztrajal pri svojem pozivu k umiku Brgleza s podpredsedniškega mesta v stranki, bo verjetno o predlogu odločal svet SMC, ki po statutu stranke voli in razrešuje podpredsednika. Svet SMC sestavlja 66 članov, vodi pa ga poslanec Dragan Matić. Drugo podpredsedniško mesto v SMC zaseda Simona Kustec Lipicer, tudi vodja poslanske skupine SMC, ki pa je zadnje dni odsotna in se o dogajanju v strankarskih vrstah še ni izrekla.

Cerar ob petkovem neformalnem zasedanju voditeljev držav članic EU na Malti dogajanja ni želel komentirati, dejal je le, da so to "naša notranja vprašanja, ki jih bomo reševali doma". V molk pa so se zavili tudi v poslanski skupini SMC, ki pri glasovanju o noveli zakona o tujcih, ki je očitno zarezala v strankarske odnose, niso glasovali enotno.

Medtem so koalicijski partnerji, ki imajo v politiki daljšo kilometrino kot SMC, posvarili pred morebitnimi posledicami takšnih sporov strankarskih veljakov. Pred nekaj leti je namreč merjenje moči v Pozitivni Sloveniji pripeljalo do predčasnih volitev. A partnerji to pot računajo na modrost dveh najvidnejših obrazov SMC in upajo, da bosta pred strankarske in osebne interese postavila interese države.