c S

Trump odločitev sodišča glede vstopa v ZDA označil za smešno

06.02.2017 08:17 Washington, 04. februarja (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je odločitev zveznega sodnika o začasni razveljavitvi njegovega ukaza o prepovedi vstopa državljanom iz sedmih muslimanskih držav v ZDA označil za "smešno". "Mnenje tega tako imenovanega sodnika, ki naši državi jemlje pravico do uveljavljanja zakonov, je smešna in bo izpodbita!" je tvitnil.

Današnji tvit je prvi odziv novega ameriškega predsednika na odločitev zveznega sodnika v Seattlu, ki je v petek začasno razveljavil Trumpov ukaz o prepovedi vstopa v ZDA za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna z utemeljitvijo, da povzroča nepopravljivo škodo gospodarstvu in državljanom. Vladi po navedbah tega sodišča ni uspelo z ničemer dokazati, da ljudje, proti katerim je sporni ukaz usmerjen, predstavljajo nevarnost za ZDA. Bela hiša je takoj zatem napovedala pritožbo na to odločitev.

"Če država ni več v položaju, da pove, kdo lahko pride in kdo ne, še posebej v luči varnosti, je velik problem," je še tvitnil Trump.

Njegovi pravni strokovnjaki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že pripravljajo ustrezno vlogo za prizivno sodišče za razveljavitev odločitve iz Seattla.

Trump je omenjeni izvršni ukaz podpisal pred tednom dni in s tem sprožil proteste in kritike po vsem svetu, v ZDA tudi poplavo tožb. Po podatkih State Departmenta je bilo zaradi tega ukaza preklicanih okoli 60.000 vizumov.