c S

Opuščene delnice bo prevzel Kad

06.02.2017 08:05 Ljubljana, 04. februarja (STA) - Z današnjo uveljavitvijo novele zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih se daje pravna podlaga za prenos vrednostnih papirjev, ki so se jim imetniki po ukinitvi registrskih računov pri KDD odpovedali, preneslo na Kapitalsko družbo (Kad).

Registrskih računov, na katerih so državljani hranili vrednostne papirje iz naslova lastninjenja v začetku 90. let prejšnjega stoletja, od 1. januarja uradno ni več. Tisti, ki so želeli delnice na njih obdržati, so morali pri borznoposredniški družbi ali banki odpreti trgovalni račun. Če jih niso želi obdržati, so se jim lahko odpovedali, če niso storili ničesar, pa je predviden prenos na t.i. sodni depozit.

Z uveljavitvijo novele zakona bo tako Kad prevzel opuščene vrednostne papirje, postal pa bo tudi imetnik tistega premoženja, ki bo po petih letih ostalo na sodnem depozitu. Z novelo so zato urejeni tudi postopki za primere, če bi Kad s tem v kateri od družb presegel prevzemni prag.

S prenosom na Kad se želi zagotoviti, da bodo koristi iz nematerializiranih vrednostnih papirjev, ki bodo opuščeni, razdeljene med vsem državljani, so v postopku sprejemanja novele zakona pojasnjevali predstavniki vlade. Kad je bil namreč izbran zato, ker se mora v skladu z zakonom preoblikovati v rezervni demografski sklad.

Čeprav je KDD s januarjem ukinil registrske račune, pa premoženje na njih še ni izgubljeno. Kdor delnic še ni prenesel na trgovalni račun pri bankah ali borznoposredniških hišah, lahko to stori predvidoma do aprila. Takih računov je še približno 100.000.