c S

V Parizu po napadu z mačeto nadaljujejo s preiskavo

06.02.2017 07:59 Pariz, 03. februarja (STA) - Moški je danes dopoldne v bližini pariškega muzeja Louvre z mačeto napadel skupino varnostnih sil, pri tem pa je vzklikal "alahu akbar", kar pomeni "Alah je velik". V napadu je lažje ranil vojaka, drugi vojak pa ga je v samoobrambi večkrat ustrelil v trebuh. Državno tožilstvo je že pričelo s preiskavo zaradi poskusa umora in suma terorizma.

Francoski premier Bernard Cazeneuve je dogodek označil za napad teroristične narave. Francoski predsednik Francois Hollande pa je v odzivu pohvalil pogum in odločnost vojske.

Primer je prevzelo državo tožilstvo, ki je sprožilo preiskavo zaradi poskusa umora in suma terorističnega dejanja. Kot je sporočilo notranje ministrstvo, so pridržali eno osebo, ki je bila v času napada na prizorišču in se je obnašala sumljivo, vendar še ni jasno, ali je povezana z napadom. Ministrstvo je še potrdilo, da je bil v incidentu udeležen le en napadalec.

Sprva so poročali, da je imel napadalec pri sebi nož, vendar je policija sporočila, da je šlo za mačeto. Načelnik pariške policije Michel Cadot je še sporočil, da je imel napadalec pri sebi dve torbi, v katerih pa niso našli eksplozivnih sredstev. Obstaja pa možnost, da je imel napadalec pri sebi še kakšno orožje, je dodal.

Incident se je zgodil okoli 10. ure dopoldne na stopnišču v bližini Louvra, ki povezuje nakupovalno središče Carrousel de Louvre in muzej. Napadalec je začel groziti policiji in vojakom. Sprva so ga poskušali obvladati s posebnimi prijemalnimi tehnikami. Ker jim ni uspelo, ga je eden od vojakov nato v samoobrambi petkrat ustrelil v trebuh. Ranjeni vojak ni isti, ki je ustrelil napadalca, je še pojasnil Cadot.

Napadalca so odpeljali v bolnišnico George Pompidou in je bil ob sprejetju pri zavesti.

Ceste v bližini so zaprli za ves promet in pešce. Zaprli so tudi Louvre. Kot je sporočila policija, je bilo v času napada v muzeju 250 ljudi, ki so jih odpeljali na varno znotraj muzeja. Iz muzeja pa so jih spuščali v manjših skupinah.

V okolico muzeja je prihitelo več policistov in vojakov, ki so zavarovali območje, ter gasilcev in reševalcev. V bližini so zaprli tudi postaje podzemne železnice.

Očividci so poročali, da so slišali streljanje in da so ljudje v paniki bežali s prizorišča.

"Hujši incident ogrožanja javne varnosti v Parizu v bližini Louvra," je takoj po incidentu tvitnilo francosko notranje ministrstvo.

Pariška županja Anne Hidalgo je pohvalila delo varnostnih sil, saj so se odzvali zelo hitro, in se zahvalila Parižanom za njihovo podporo. Tudi notranje ministrstvo je na Twitterju večkrat pohvalilo učinkovito delo policistov in vojakov. Notranji minister Bruno Le Roux pa je ranjenemu vojaku zaželel čim hitrejše okrevanje.

Francoska ministrica za kulturo Audrey Azoulay je potem popoldne sporočila, da bodo Louvre v soboto znova odprl vrata.

Na Twitterju se je oglasil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je napisal, da je radikaliziran islamski terorist napadel muzej ter pozval ZDA, naj postanejo pametnejše.

V Franciji še vedno veljajo izredne razmere, ki so jih uvedli po napadih v Parizu novembra 2015 in vmes večkrat podaljšali. Na ulicah za varnost skrbi več tisoč vojakov in policistov s puškami, tudi v okolici Louvra, ki velja za eno najpomembnejših turističnih točk v Franciji.

Zaradi več terorističnih napadov v Franciji pa muzej beleži vedno manjše število obiskovalcev, lani so pozdravili okoli 7,3 milijona obiskovalcev, kar je 15 odstotkov manj kot leta 2015.

Francija je bila od leta 2015 prizorišče več napadov. Januarja 2015 se je zgodil napad na pariško uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo in judovski supermarket, kjer je življenje izgubilo 17 ljudi.

Islamistični skrajneži so 13. novembra 2015 v nizu napadov na bare in restavracije ter koncertno dvorano Bataclan v Parizu ubili 130 ljudi. V množico ljudi na Angleški promenadi v letovišču Nica pa je 14. julija lani s tovornjakom zapeljal napadalec in ubil 86 ljudi.