c S

Preiskovalna komisija za Teš 6 nadaljuje z zaslišanji

06.02.2017 08:55 Ljubljana, 06. februarja (STA) - Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 bo danes zaslišala nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa ter nekdanja ministra za gospodarstvo Radovana Žerjava in Teo Petrin. Pred dvema tednoma je DZ potrdil vmesno poročilo komisije, ki se nanaša na ceno premoga.

Rop je bil predsednik vlade med letoma 2002 in 2004. Žerjav je funkcijo gospodarskega ministra opravljal leta 2012 in 2013, Tea Petrin pa med letoma 2000 in 2002, torej v času, ko je bil ustanovljen Holding Slovenske elektrarne, ki sta se mu priključili Termoelektrarna Šoštanj (Teš) in Premogovnik Velenje.

Komisija je v vmesnem poročilu navedla, da je cena premoga v višini 2,25 evra za gigajoul (GJ) zavajajoča. Kot je na seji DZ, na kateri so poslanci potrjevali poročilo, pojasnil predsednik komisije Matjaž Hanžek, je takšna cena, ki je bila tudi eden od pogojev za državno poroštvo Teš za 440-milijonsko posojilo Evropske investicijske banke, manipulacija.

Komisija lahko po Hanžkovih pojasnilih na podlagi doslej zaslišanih prič dvomi o zadostnih količinah premoga, ki ga bo Teš 6 rabil v času delovanja, medtem ko o kurilni vrednosti ne more soditi.

V petek je komisija zaslišala nekdanjega direktorja Premogovnika Velenje Evgena Dervariča in nekdanjega vodjo projekta Teš 6 Bojana Brešarja. Dervarič je poudaril, da na ceno premoga po letu 2007, ko je zapustil premogovnik, ni mogel vplivati. Brešar pa je pojasnil, da je bil kot vodja projekta vodja projektne skupine in ni imel pristojnosti za vpliv na delo glavne strokovne komisije.