c S

Švedska Belgiji predala dokazno gradivo v zvezi z napadi v Bruslju

03.02.2017 15:48 Stockholm, 03. februarja (STA) - Švedsko pravosodje se je danes odločilo Belgiji predati dokazno gradivo, ki so ga zasegli v Malmöju. Tam je odraščal eden izmed vpletenih in tudi glavnih osumljencev za lanske napade v Bruslju, v katerih je umrlo 32 ljudi.

Sodišče v Malmöju je v okviru sodelovanja švedskega z belgijskim pravosodjem pri preiskavi napadov v Bruslju odredilo, da se Belgiji preda štiri prenosne telefone in dva računalnika, je za francosko tiskovno agencijo AFP sporočil glavni tožilec, pristojen za to zadevo, Hans Ihrman.

Kot je pojasnil, so za preiskavo bruseljskih napadov ti dokazi pomembni, ni pa razkril, kakšna natanko je njihova povezava z osumljencem za napade Osamo Krayemom.

Tega 28-letnega Šveda sirskega porekla so v Bruslju aretirali 8. aprila lani, sumijo pa ga, da je kupil torbe, uporabljene v napadih na bruseljskem letališču in postaji podzemne železnice, v katerih je 22. marca lani umrlo 32 ljudi.

Krayema so poleg tega posnele tudi nadzorne kamere, ko je bil le nekaj minut pred napadom v družbi s samomorilskim napadalcem na podzemni železnici Khalidom El Bakraouijem.

Šved je že od aretacije v priporu v Belgiji, obravnavajo pa ga kot vezni člen med skupinami, ki so izvedle teroristične napade v Parizu 13. novembra 2015 in v Bruslju štiri mesece kasneje. Obtožili so ga v dveh preiskavah.