c S

Nekdanji prvi nadzornik Volkswagna obremenilno o Winterkornu

03.02.2017 15:47 Frankfurt, 03. februarja (STA) - Nekdanji predsednik nadzornega sveta nemškega koncerna Volkswagen Ferdinand Piech je pred državnim tožilstvom v Braunschweigu obremenil nekdanjega prvega moža koncerna Martina Winterkorna. Tožilcem je po poročanju časnika Spiegel dejal, da je Winterkorn za težave z dizelskimi motorji vedel bolj zgodaj, kot priznava.

Piech sam je na prve informacije, da naj bi imel Volkswagen velike težave v ZDA, ker je manipuliral s programsko opremo, naletel konec februarja 2015. Svoje sume naj bi ameriške oblasti že razkrile tudi koncernu.

Ko je Piech o tem povprašal Winterkorna, mu je ta zagotovil, da ne obstaja nikakršen tak dokument ameriških oblasti, naj bi nekdanji prvi nadzornik pričal konec lanskega leta.

Volkswagen je septembra 2015 priznal, da je motorje 11 milijonov avtomobilov opremil s programsko opremo, ki je zagotavljala nižje izpuste škodljivih plinov na uradnih testiranjih. Winterkorn je nekaj dni kasneje odstopil, a vztrajal, da za škandal ni vedel, dokler ni prišel v javnost.

Tožilstvo v Braunschweigu je medtem prejšnji teden sporočilo, da Winterkorna preiskujejo zaradi suma goljufije, saj naj bi imeli "zadostne indikacije", da je za sporno ravnanje vedel prej, kot priznava.

Po poročanju AFP bi lahko šlo za zadnjo izstreljeno puščico v rivalskem odnosu med Piechom in njegovim nekdanjim varovancem Winterkornom. Piech je z mesta prvega nadzornika Volkswagna odstopil aprila 2015 po bridki bitki z Winterkornom; spor naj bi izviral iz različnih pogledov na težave Volkswagna pri prodiranju na ameriški trg.

79-letni Piech je vnuk iznajditelja ikoničnega beetla, sam je koncern vodil med letoma 1993 in 2002. Je tudi eden od predstavnikov družine Porsche, katere holdinška družba Porsche SE ima v lasti 52 odstotkov Volkswagna.

Volkswagen mora zaradi t. i. afere dieselgate plačati več milijard evrov kazni in odškodnin oblastem in kupcem po vsem svetu. Če bi se izkazalo, da je podjetje zavestno prikrivalo škandal, bi se znašlo tudi na udaru delničarjev.