c S

Na vrhu EU na Malti kritike Trumpove politike

03.02.2017 15:25 Valletta, 03. februarja (STA) - Več voditeljev članic EU je ob prihodu na neformalno srečanje na Malti kritiziralo politiko novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Znova se vrstijo tudi pozivi k enotnosti unije v odziv na Trumpov odnos. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa ocenjuje, da nova ameriška administracija ne razume prav dobro delovanja EU.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da ima Evropa svojo usodo v lastnih rokah. Močneje in jasneje bo unija opredelila svojo vlogo v svetu, bolje bo to za njene čezatlantske odnose, je prepričana.

Za francoskega predsednika Francoisa Hollanda so Trumpovi pritiski na EU nesprejemljivi. "Kdo res ve, kaj ameriški predsednik res želi, sploh za čezatlantsko zavezništvo in pri delitvi izdatkov, ki jim pravi breme," je dejal.

V odzivu na naklonjenost Trumpu v nekaterih članicah unije, na primer na Madžarskem in Poljskem, Hollande opozarja, da ne more biti evropske prihodnosti s Trumpom, če je unija ne bo opredelila skupaj. Veliko članic unije se mora po njegovih besedah najprej zavedati, da je njihova prihodnost najprej v EU, preden si predstavljajo kakršne koli odnose z ZDA.

Avstrijski kancler Christian Kern meni, da je lahko Trump dramilo k močnejši in enotnejši Evropi. Novi ameriški predsednik sicer po njegovem mnenju vzbuja mešane občutke in skrbi.

Avstrijski kancler je kritičen do Trumpovih spornih ukrepov za omejitev migracij. Prepoved vstopa v ZDA za državljane sedmih muslimanskih držav je po njegovih besedah "zelo problematična", saj je treba muslimane pridobiti v boju proti islamizmu, ne pa jih ožigosati za nasprotnike.

ZDA po Kernovem prepričanju zaradi vojaškega posredovanja v svetu delijo odgovornost za reševanje begunske krize. Za mednarodno skupnost je nesprejemljivo, da se želi Amerika izogniti odgovornosti pri tem, je menil.

Tudi luksemburški premier Xavier Bettel je kritičen. Pri Trumpovi politiki, ki je nikakor ne podpira, po njegovih besedah ne gre za vrednote, za katere se bori sam. Luksemburški premier danes pričakuje poročila britanske premierke Therese May in nekaterih drugih voditeljev, ki so že govorili s Trumpom.

Mayeva, ki je bila prva tuja voditeljica, s katero se je srečal Trump, je nedavno ocenila, da bi lahko Velika Britanija, ki se sicer ločuje od unije, delovala kot most med EU in ZDA.

Litovska predsednica Dalia Grybauskaite o tem predlogu meni, da mosta ni mogoče zgraditi, dokler komunikacija z ZDA poteka v glavnem po Twitterju.

Predsednik Evropske komisije Juncker pa opozarja, da je prostor za pojasnila. "Včasih imam občutek, da nova administracija ne pozna podrobno EU, a v Evropi so podrobnosti pomembne," je dejal.

Vrh EU bo danes na neformalnem srečanju na Malti razpravljal o prihodnosti 60-letne unije, ki jo je desetletje kriz precej načelo, zdaj pa se sooča z zunanjimi in notranjimi grožnjami brez primere. Poleg migracij in terorizma vzbuja vse več skrbi protievropska drža novega ameriškega predsednika.

Na grožnjo z druge strani Atlantika je opozoril tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk v pismu, ki ga nekateri evropski diplomatski viri opisujejo kot "precej pogumnega". V tem pismu je Tusk med zunanjimi grožnjami ob Rusiji in radikalnem islamu izpostavil tudi novo ameriško administracijo.