c S

Državni zbor se bo 9. februarja sestal na izredni seji

03.02.2017 16:09 Ljubljana, 03. februarja (STA) - Izredna seja DZ, na kateri bodo na predlog poslancev SDS in NSi obravnavali predlog priporočila vladi v zvezi s problematiko napotenih delavcev in prevoznikov pri opravljanju dela v Avstriji, bo v četrtek, 9. februarja, začela pa se bo ob 15. uri, je danes sklenil kolegij predsednika DZ.

Poslanci SDS in NSi so izredno sejo DZ zahtevali zaradi spremenjene avstrijske delovne zakonodaje, ki otežuje poslovanje slovenskih podjetij v Avstriji. Vladi očitajo, da je v zvezi s problematiko napotenih delavcev in prevoznikov pri opravljanju dela v Avstriji storila premalo.

Med drugim predlagajo, da ji DZ priporoči preučitev vseh možnih pravnih sredstev, ki naj jih nato v najkrajšem možnem času tudi vloži. Prav tako predlagajo, da vlada v okviru svojih pristojnost pri Evropski komisiji zavzame stališče, da se pri nadaljnjih sprejemih pravnih aktov EU prevozniki ne bi obravnavali kot napoteni delavci in ne bi bili obravnavani diskriminatorno v primerjavi s konkurenco na trgu EU.

Kolegij predsednika DZ je danes tudi potrdil seznam zadev, ki jih bo DZ obravnaval na rednem zasedanju, ki se bo začelo 13. februarja.

Na februarskem zasedanju bodo poslanke in poslanci med drugim obravnavali predlog novele zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki so ga v dosedanji obravnavi spremljali pomisleki, da policiji daje možnost prekomernega zbiranja in obdelovanja osebnih podatkov.

Obravnavali bodo predlog novega protitobačnega zakona, pri katerem so obravnavo na matičnem odboru zaznamovala različna stališča v koaliciji do enotne embalaže tobačnih izdelkov. V SD bi namreč to vprašanje urejali v posebnem zakonu, pomisleke so imeli tudi v DeSUS.

Na dnevnem redu februarske seje je tudi predlog novele zakona o občinskem redarstvu, ki občinskim redarjem daje možnost ugotavljanja identitete osebe ter uporabe telesne sile in plinskega razpršilca.

Poslanke in poslance pa čaka kar nekaj prvih obravnav zakonov, in sicer bo DZ opravil splošne obravnave predloga zakona o vajeništvu ter treh predlogov s področja pravosodja: zakona o sodnem svetu, dopolnitev zakona o kazenskem postopku ter zakona o odvetništvu.

Kolegij je sprejel tudi terminski program dela DZ za marec in okvirni terminski program za april ter sklenil, da bo DZ vladni predlog novele zakona o gospodarskih družbah in predlog sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki so ga vložili v ZL, obravnaval po skrajšanem postopku.