c S

Cerar z Junckerjem marca v Sloveniji o teranu in nadzoru na meji

03.02.2017 13:33 Valletta, 03. februarja (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo v začetku marca na povabilo premierja Mira Cerarja obiskal Slovenijo. Premier je danes na Malti pojasnil, da se želi z Junckerjem pogovoriti o interesih in pričakovanjih Slovenije, zlasti v povezavi s teranom in nadzorom na meji z Avstrijo.

Odnosi med Slovenijo in Evropsko komisijo so trenutno napeti, zlasti zaradi nesoglasij v povezavi z reševanjem spora glede terana in podaljševanjem nadzora na slovensko-avstrijski meji. Vse več je kritik, da komisija Slovenije ne obravnava pošteno in enakopravno.

Na vprašanje, kako ocenjuje poteze komisije in kaj bo storil v povezavi s tem, je premier odgovoril, da je predsednika komisije povabil, naj v kratkem pride v Slovenijo, saj se želi z njim pogovoriti tako o vprašanjih, ki so relevantna za delovanje celotne EU, kot o tistih, ki posebej zadevajo Slovenijo. "In tu bom zelo jasen, kateri so naši interesi in kaj pričakujemo," je poudaril.

Juncker pa je danes ob prihodu na neformalni vrh EU na Malti v odgovoru na vprašanje, kaj pravi o kritikah, da komisija ni poštena do Slovenije, dejal le: "V Sloveniji bom v začetku marca."

Premier Cerar je v povezavi z odnosom med Slovenijo in komisijo izpostavil še to, da je Slovenija odgovorna članica EU in da si hkrati kot predsednik vlade ves čas prizadeva za varovanje slovenskih interesov.

"Ko gre za vprašanje terana - to je naša zelo pomembna dobrina," je izpostavil in dodal, da ima zato kmetijski minister Dejan Židan ne samo njegovo podporo, temveč tudi pomoč pri reševanju tega vprašanja.

Ob tem Cerar poudarja, da bo, če bo potrebno, po koncu postopkov na ravni EU vladi predlagal, da Slovenija vloži pravna sredstva zoper akt, ki ga je sprejela Evropska komisija.