c S

Tonin in koalicija z gentlemanskim dogovorom glede novele zakona o varstvu okolja

03.02.2017 07:53 Ljubljana, 03. februarja (STA) - Odbor DZ za infrastrukturo bi moral na današnji seji obravnavati predlog novele zakona o varstvu okolja, ki bi po besedah njenega predlagatelja Mateja Tonina (NSi) občinam omogočila skupno gradnjo centrov za zbiranje odpadkov. Člani odbora so po krajši prekinitvi zaradi "gentlemanskega" dogovora med koalicijo in Toninom obravnavo preložili.

Predlog o predložitvi obravnave novele zakona je ob začetku seje odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor v imenu koalicije podal Ivan Hršak (DeSUS), ob čemer pa ni pojasnil razloga za preložitev. To je vznemirilo Franca Trčka (ZL), ki je od koalicije zahteval obrazložitev.

Predlagatelj novele zakona Tonin je medtem v Hrškovem predlogu videl dobronameren predlog koalicije, da se zadeva uredi. Če ne bi šlo za to, bi danes predlog novele obravnavali, koalicija bi me povozila in problema ne bi rešili, je ocenil vodja poslanske skupine NSi.

Kot je pojasnil, sicer njegov predlog rešuje problem 22 občin, nastal pa je na podlagi pozivov s terena. "S tem predlogom bi jim omogočili preprosto stvar, in sicer če se dve občini dogovorita, lahko skupaj zgradita center za zbiranje odpadkov," je izpostavil in dodal, da bi bila souporaba smiselna, ker je bolj racionalna, lahko pa bi bila rešitev tudi logistična.

Tonin je dodal, da so nekatere občine že dobile inšpekcijske odločbe, da morajo problem postavitve centrov rešiti do konca leta, ker pa je gradbena sezona pred vrati, je treba to po njegovih besedah rešiti čim hitreje. Ena izmed teh občin je Občina Kamnik, ki si želi center urediti skupaj z Občino Komenda, a ji zakonodaja tega zaenkrat ne omogoča. Župana obeh občin sta se sicer današnje seje tudi udeležila.

Tonin je poudaril, da je sam pripravljen podpreti umik, pod pogojem, da ministrica za okolje Irena Majcen poda zagotovilo, ali bo problem v približno enem mesecu rešen, lahko s pomočjo odredbe, ali pa z novelo zakona.

Ljubo Žnidar (SDS) je medtem dejal, da ima vlada pristojnost, da pomanjkljivost zakona sama uredi. "Velikokrat negodujemo, da imamo slabo zakonodajo, kar pa ne drži. V določeni meri je zakonodaja dobra, samo spoštujemo je ne," je dejal. Sam se je z. avzel, da obravnave predloga novele zakona ne preložijo, ampak vlado pozovejo, naj naredi svoje.

Ker Hršak ni podal pojasnila za preložitev, je Tonin ocenil, da o tem javno še ne more govoriti. Predlagal je kratko prekinitev, da se poslanci o predlogu dogovorijo. Med 20-minutno prekinitvijo je po besedah predsednika odbora Igorja Zorčiča prišlo do gentlemanskega dogovora med predlagateljem in koalicijo. Tonin je dejal, da mu je ministrica Irena Majcen med prekinitvijo dala roko, da se bosta prihodnji teden sestala. Tudi sam je nato predlagal preložitev obravnave novele, kar so člani odbora podprli.

Odbor je obravnaval še zahtevo ustavnega sodišča, ki je DZ naložilo pripravo mnenja glede zakona o varstvu okolja. Državni svet je namreč lani vložil zahtevo za začasno zadržanje nekaterih določb zakona, med drugim so jih zmotila časovno neomejena okoljevarstvena dovoljenja. Zakonodajno-pravna služba je ocenila, da je vlada že izkazala zadostno obrazložitev, zato je ocenila, da se lahko DZ pridruži njenemu mnenju. To je odbor tudi podprl. Vlada je sicer ustavnemu sodišču predlagala, naj predlog sveta o zadržanju določb zavrne.