c S

Na seji odborov pozvali k enotnosti pri zaščiti terana

03.02.2017 09:35 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Razpravljavci na skupni seji odbora za kmetijstvo in odbora za zadeve EU so ocenili, da v primeru zaščite terana ni prostora za politične delitve, temveč moramo stopiti skupaj in v imenu Slovenije za zaščito terana uporabiti vsa sredstva. Iz opozicije je bilo slišati nekaj pomislekov glede tega, da je Slovenija naredila največ, kar je bilo mogoče.

Kot je poudaril predsednik Civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja, kronologija dejavnosti ministrstva kaže, da si je to od začetka močno prizadevalo za zaščito interesov pridelovalcev terana. Družin, ki so na to dejavnost vezane neposredno, je na Krasu po Coljevih besedah 900, posredno pa bi bilo v primeru spodletelih poskusov zaščite prizadetih še več ljudi.

Župan občine Komen Marko Bandelli je ob tem poudaril, da pri teranu ne gre le za vprašanje izdelka, njegove zaščite in bodočega razvoja Krasa, temveč za "princip, ponos in spoštovanje". Prepričan je, da Hrvaška kršitve izvaja zavestno, učinkovito pa se ji bo mogoče zoperstaviti le s složnim nastopom Slovenije.

Da je možnost za politično rešitev zelo majhna, je ocenil župan občine Sežana Davorin Terčon. Po njegovem mnenju lahko rešitev dosežemo le na sodišču, a se bo negotovost nadaljevala tudi v primeru pravne rešitve težave. Poleg tega dvomi, da bo ta hitra. Ob tem je poudaril, da kmetijsko ministrstvo uživa njegovo polno podporo.

Evropska poslanka Tanja Fajon je aktualno ravnanje Evropske komisije označila za "dokaz tega, da Slovenije v tem postopku ne obravnava resno". Komisija je po njenih besedah kot institucija pristojna za reševanje kršitev, a ni v vsem tem času predstavila nobenih ukrepov, ki bi zaustavili kršitve. Njeno ravnanje v postopku je po ocenah Fajonove nesprejemljivo.

"Argumenti so na naši strani," je poudarila evropska poslanka in se zavzela za več enotnosti v Sloveniji, da bi s skupnimi močmi bolj odločno nastopili v Bruslju. Ker ne znamo izkoristiti parketa in stopiti skupaj, izgubimo v marsikateri zgodbi, je opozorila.

Tudi evropski poslanec Franc Bogovič je izrazil polno podporo stališčem pridelovalcev, stroke in ministrstva. Opozoril je, da bo delegirani akt sicer zelo težko ustaviti, saj bo težko dobiti večino v parlamentu. Meni, da bo potrebna tožba, ki pa naj bo na "maksimalno profesionalni ravni", saj javno obračunavanje ne bo prineslo koristi nikomur.

Židan je poudaril, da tožiti komisijo ni nekaj neobičajnega in komisija tega načeloma ne vzame kot zlonamerni akt, ki uniči odnose. Po njegovih besedah je Slovenija pri enem od največjih evropskih strokovnjakov za to področje naročila tudi študijo, ki predstavlja osnovo za tožbo. "Študija predstavlja zelo trdne argumente, ki nam dajejo vedeti, da ima Slovenija zelo dobre možnosti na sodišču," je poudaril Židan.

K složnosti je pozval tudi Jan Škoberne (SD). Po njegovih ocenah ta trenutek potrebujemo enoten nastop tako politike kot stroke. "Smo v situaciji, v kateri smo ničkolikokrat že bili. Ko je pohlep tujca nekaj, s čimer se borimo sami, naš uspeh pa še najbolj ogroža neenotnost doma," je opozoril.

Suzana Lep Šimenko (SDS) je ministrstvu sicer priznala, da je storilo veliko, "a je nekdo očitno naredil še več". Vprašala se je, kako si glede na vse Židanove trditve potem razlagati izjave, ki jih je evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan podal za Televizijo Slovenija in ki so v nasprotju z Židanovimi trditvami.

Židan se je na to ostro odzval z besedami, da je Hoganova izjava pač laž in da se je treba vprašati, komu verjeti. Spomnil je tudi, da je Hogan svojo izjavo čez štiri dni demantiral.

Da je teran tudi zanj čustvena zgodba, je poudaril Jožef Horvat (NSi), ki je ocenil, da bi morali sejo z izjemo uvodnega dela zapreti za javnost, saj bi razkritje občutljivih informacij lahko poslabšalo položaj Slovenije v primeru tožbe.

Tudi Zvonko Lah (NSi) in Tomaž Lisec (SDS) sta poudarila, da njuni stranki ne želita nasprotovati zaščiti terana, temveč zgolj izpostaviti nujnost ustreznega ukrepanja. Lisec se je ob tem med drugim vprašal, ali je odnos, ki ga ima Židan do Hogana, na evropskem političnem parketu lahko učinkovit.

Odbora sta na glasovanju ločeno zavrnila vse sklepe predlagatelja, pri čemer so člani kot najbolj problematičen izpostavili predlagani predlog vladi, da razmisli o odgovornosti kmetijskega ministrstva zaradi "nedelovanja oziroma slabega delovanja v smeri zaščite terana kot imena za slovensko vino, pridelano na Krasu".

Brez glasu proti pa sta prav tako ločeno potrdila sklepe, ki so jih predlagale poslanske skupine SMC, DeSUS in SD. Odbora tako podpirata ohranitev celovitosti zaščitene označbe porekla za slovensko vino teran in podpirata vlado pri nasprotovanju podelitvi izjeme za hrvaške pridelovalce s strani Evropske komisije.

Vlado in pristojni ministrstvi prav tako pozivata, da uporabijo vsa politična in pravna sredstva za ohranitev ekskluzivne uporabe imena teran samo za zaščiteno vino s planote Kras v Sloveniji, ter da sprejmejo ustrezne ukrepe za promocijo terana in nadaljnji razvoj vinogradništva v povezavi z drugimi dejavnostmi.