c S

Dosežen dogovor o mobilnem gostovanju v EU

02.02.2017 13:59 Bruselj, 02. februarja (STA) - Evropski parlament in Svet EU sta v sredo dosegla dogovor o omejitvah veleprodajnih cen za mobilno gostovanje v tujini. Omejitev je korak k odpravi dodatnih stroškov za potrošnike, ki naj bi bila uveljavljena s 15. junijem letos.

Kot je v sredo objavil Evropski parlament, so dogovorjene omejitve nižje od tistih, ki jih je predlagala Evropska komisija. Za glasovne klice je predvidena omejitev 3,2 centa (komisija je predlagala štiri cente) na minuto.

Za prenos podatkov je predvideno postopno zniževanje omejitve, in sicer bo s 15. junijem 2017 omejitev pri 7,7 evra na gigabajt (GB), s 1. januarjem 2018 pri šestih evrih, s 1. januarjem 2019 pri 4,5 evra, s 1. januarjem 2020 pri 3,5 evra, s 1. januarjem 2021 pri treh evrih in s 1. januarjem 2022 pri 2,5 evra za GB (namesto predlaganih 8,5 evra).

Glede tekstovnih sporočil je dogovor enak predlogu komisije, omejitev je pri enem centu na sporočilo.

Omejitev veleprodajnih cen določa, koliko si lahko telekomunikacijski operaterji medsebojno zaračunavajo za uporabo omrežij pri mobilnem gostovanju. Dogovor o omejitvah veleprodajnih cen je nujen korak v smeri odprave dodatnih stroškov za potrošnike za gostovanje v tujem omrežju, kar je predvideno za 15. junij letos.

Veleprodajne cene za gostovanje posredno vplivajo na končne račune uporabnikov, dogovorjene omejitve pa naj bi operaterjem omogočile, da ponujajo storitve gostovanja, ne da bi pri tem uporabnikom zaračunavali dodatne stroške v primerjavi s stroški v domačem omrežju, so navedli v parlamentu.

Pričakujejo, da bo znižanje omejitev potrošnikom v EU omogočilo dostop do več avdio-vizualnih vsebin, ko potujejo iz ene države v drugo. Lahko bi tudi odprlo trge za majhne in virtualne telekomunikacijske operaterje, dodajajo.

Dogovor mora potrdili še parlamentarni odbor za industrijo, Evropski parlament v celoti in ministri držav članic.