c S

Romunski predsednik zahteva ustavno presojo spornega odloka vlade

02.02.2017 13:58 Bukarešta, 02. februarja (STA) - Romunski predsednik Klaus Iohannis je danes na ustavno sodišče vložil zahtevo za ustavno presojo spornega vladnega odloka, ki otežuje pregon določenih korupcijskih dejanj, poroča tiskovna agencija Reuters. Proti odloku se je v sredo zvečer na najbolj množičnih protestih od padca komunističnega režima leta 1989 po državi zbralo več sto tisoč ljudi.

Po ocenah medijev se je na protestih zbralo od 200.000 do 300.000 protestnikov, ki so zahtevali odstop vlade.

"Očitno gre za pravni ustavni konflikt med vlado ter pravosodnim sistemom in parlamentom," je dejal Iohannis na novinarski konferenci, ki jo je prenašala televizija.

Socialno-liberalno vlado premierja Sorina Grindeanuja je pozval naj prekliče odlok, ki ga je sprejela v torek in ki naj bi stopil v veljavo čez dober teden, če ustavno sodišče ne bo presodilo, da ni v skladu z ustavo, poroča Reuters. Druge tiskovne agencije so sicer poročale, da je odlok v veljavo stopil že v torek.

Iohannis je že v sredo menil, da gre za žalosten dan. "Pravna država je s strani nasprotnikov pravice in v boju proti korupciji prejela težek udarec," je zapisal na Facebooku.

Vlada, ki je na položaju od začetka januarja, je odlok sprejela kljub protestom, ki so proti načrtovanim spremembam v državi potekali že več tednov. V skladu z novo uredbo več korupcijskih dejanj odslej ne bo več kaznivih, za zlorabo položaja pa bo zagrožena zaporna kazen le, če bo škoda, ki bo pri tem nastala, znašala najmanj 200.000 romunskih levov (približno 44.000 evrov).

Odločitev vlade je bila nekoliko nepričakovana, saj teme ni bilo na predhodno objavljenem dnevnem redu seje vlade. Že v torek ponoči pa je bila nova ureditev objavljena v uradnem listu.

Po mnenju kritikov naj bi z njo med drugim pred pregonom zaščitili predsednika vladnih socialdemokratov (PSD) Liviuja Dragneo, ki je obtožen zlorabe položaje, s katero naj bi nastala škoda v višini 100.000 romunskih levov. Proti njemu trenutno že poteka sojenje.

EU je izrazila zaskrbljenost nad zadnjimi dogodki v Romuniji, Evropska komisija pa bo podrobno preučila spremembe zakonodaje, sta v sredo dejala predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in njegov namestnik Frans Timmermans.

Tudi veleposlaništva ZDA, Kanade, Nemčije, Francije, Nizozemske in Belgije so v sredo v skupni izjavi izrazila globoko zaskrbljenost zaradi odloka, ki po njihovem prepričanju spodkopava napredek, ki ga je na področju boja proti korupciji doslej dosegla Romunija.