c S

Ugotovitve komisije za preiskovanje balonarske nesreče obremenile pilota Kolenca

02.02.2017 13:01 Ljubljana, 02. februarja (STA) - Čeprav namen komisije za preiskovanje letalskih nesreč ni iskanje krivcev, so ugotovitve komisije o balonarski nesreči izpred več kot dveh let obremenile prav pilota Mira Kolenca. Na sredinem nadaljevanju sojenja Kolencu je komisija kot neposredni vzrok za nesrečo navedla napačno tehniko pilotiranja balona v pristajalni fazi, piše Dnevnik.

Posredni vzroki so bili po mnenju komisije nespoštovanje letalskih predpisov, pomanjkljiva meteorološka priprava za izvedbo leta in neupoštevanje trenutnih vremenskih razmer med letom. Pilot namreč ni imel vzpostavljene radijske zveze s kontrolo zračnega prometa in je polovico leta opravil na višinah brez odobritve kontrole. Vzrok za požar pa so bili po poročilih komisije odprti ventili na jeklenkah, ki jih pilot ob pristanku ni zaprl, in trk košare v krošnje dreves.

"Vreme za nesrečo ni bilo krivo, krive so bile odločitve pilota," je na sojenju opozoril član omenjene komisije, takrat kontrolor zračnega prometa in balonarski inštruktor Miloš Filimonovič. Povedal je, da je pilot ob prvem trku s tlemi izgubil nadzor in ni vedel kaj dela, "njegov pristanek je bil katastrofa," je dodal Filimonovič.

Kolenca tako poročilo komisije kot obtožnica med drugim bremenita, da pri pristanku ni potegnil rdeče vrvice za tako imenovani Q ventil, ki povzroči skoraj takojšen izpust toplega zraka in s tem konec poleta. Kolenc trdi, da je dal rdečo vrvico povleči znancu Urošu Vrbcu, ki je takrat letel z njim. In da je potem vrvico vlekel tudi sam.

Po poročanju Dnevnika je Vrbec na eni od prejšnjih obravnav dejal, da se spomni, da jo je vlekel po prvem udarcu. "Dobili smo podatke od proizvajalca, da bi košara ob tej hitrosti vetra in tej obremenitvi drsela še 10 metrov," je dejal Filimonovič. A je v resnici drsela še 240 metrov, nato se je balon dvignil 100 metrov visoko in sledila sta usodni trk in požar.

Na podatek sodnice Sinje Božičnik, da se je balon spremenil v jadro, ko je prvič trčil ob tla in da v tem primeru Kolenc fizično ne bi mogel več polniti balona s toplim zrakom, je Filimonovič odgovoril, da se je očitno balon samo malo upognil. Tako je pilot lahko dodajal topel zrak in ga je spet dvignilo. Povedal je še, da ne more natančno vedeti, kakšni so postopki v sili pri točno tem balonu, ker da je bil to edini tak balon v Sloveniji in da nihče razen Kolenca ni imel izkušenj z njim.

Sojenje se bo z zasliševanjem prič naseljevalo marca, še poroča časnik Dnevnik.