c S

V Romuniji največji protesti od padca komunizma

02.02.2017 12:59 Bukarešta, 02. februarja (STA) - Več sto tisoč ljudi se je v sredo zvečer v Romuniji udeležilo protestov zaradi spornega vladnega odloka, ki otežuje pregon določenih korupcijskih dejanj. Na največjih demonstracijah od padca komunističnega režima v državi leta 1989 je po ocenah medijev med 200.000 do 300.000 protestnikov po vsej državi zahtevalo odstop vlade.

Samo v prestolnici Bukarešta se je po poročanju britanske BBC protesta udeležilo 150.000 ljudi. Protestniki so proti policistom metali steklenice, petarde in kamenje, policija je odgovorila s solzivcem. Lažje ranjeni so bili najmanj štirje policisti in dva protestnika, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Številne udeležence protestov so tudi aretirali, po nekaterih navedbah 20 po drugih pa celo 60.

Tako kot v Bukarešti so o drugem dnevu protestov poročali tudi iz drugih romunskih mest, med drugim iz Timisoare, kjer je bila leta 1989 zibelka revolucije, v kateri so po nekaj dneh protestov strmoglavili diktatorja Nicolaeja Ceausescuja. Oba s soprogo so nato usmrtili 25. decembra 1989.

Novo uredbo, po kateri bi se lahko več politikov izognilo kazenskemu pregonu, je socialno-liberalna vlada premierja Sorina Grindeanuja sprejela v torek, veljati pa je začela takoj.

Zaradi odločitve vlade je danes odstopil minister za trgovino Florin Jianu, ki je do sprememb kritičen. Kot je zapisal na Facebooku, se je za to odločil iz moralnih razlogov, ker da sicer svojim otrokom ne bi mogel pogledati v oči. Odločitve ni sprejel takoj po sprejetju odloka, ker je upal, da bosta "razum in pritisk ulice" prepričala pobudnike reforme, da "popravijo napako", je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vlada, ki je na položaju od začetka januarja, je odlok sprejela kljub protestom, ki so proti načrtovanim spremembam v državi potekali že več tednov. V skladu z novo uredbo več korupcijskih dejanj odslej ne bo več kaznivih, za zlorabo položaja pa bo zagrožena zaporna kazen le, če bo škoda, ki bo pri tem nastala, znašala najmanj 200.000 romunskih levov (približno 44.000 evrov).

Odločitev vlade je bila nekoliko nepričakovana, saj teme ni bilo na predhodno objavljenem dnevnem redu seje vlade. Že v torek ponoči pa je bila nova ureditev objavljena v uradnem listu.

Po mnenju kritikov naj bi z njo med drugim pred pregonom zaščitili predsednika vladnih socialdemokratov (PSD) Liviuja Dragneo, ki je obtožen zlorabe položaje, s katero naj bi nastala škoda v višini 100.000 romunskih levov. Proti njemu trenutno že poteka sojenje.

Romunska vlada se sprva na očitke ni odzvala, v sredo pa je pravosodni minister Florin Iordache na Facebooku zapisal, da pri sprejetem odloku ne gre za "nič skrivnega, nezakonitega ali nemoralnega". Vlada poleg tega zatrjuje, da zakonodajo zgolj usklajuje z ustavo.

Poleg tega je vlada v torek potrdila tudi osnutek zakona, v skladu s katerim naj bi iz zaporov izpustili približno 2500 ljudi, ki zaradi nenasilnih kaznivih dejanj služijo manj kot petletne zaporne kazni, piše AFP. Kot pojasnjuje vlada, želijo tudi s tem kazensko zakonodajo uskladiti z nedavnimi odločitvami ustavnega sodišča in zmanjšati število zapornikov v prenatrpanih zaporih.

Predsednik države Klaus Iohannis, ki je spremembam že vseskozi nasprotoval, je v sredo menil, da gre za žalosten dan. "Pravna država je s strani nasprotnikov pravice in v boju proti korupciji prejela težek udarec," je zapisal na Facebooku.

EU je prav tako izrazila zaskrbljenost nad zadnjimi dogodki v Romuniji. "V boju proti korupciji je treba napredovati, ne pa nazadovati," sta v skupnem sporočilu v sredo zapisala predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in njegov namestnik Frans Timmermans. V tej luči bo Evropska komisija tudi "pozorno preučila" spremembe zakonodaje, sta dodala.

Tudi veleposlaništva ZDA, Kanade, Nemčije, Francije, Nizozemske in Belgije so v sredo v skupni izjavi izrazila globoko zaskrbljenost zaradi odloka, ki po njihovem prepričanju spodkopava napredek, ki ga je na področju boja proti korupciji doslej dosegla Romunija, še piše AFP.