c S

V Evropskem parlamentu obsodbe Trumpovega ukaza o prepovedi vstopa v ZDA

02.02.2017 15:58 Bruselj, 02. februarja (STA) - Evropski poslanci so v razpravi z zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini v sredo v Bruslju obsojali ukaz novega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki državljanom sedmih držav prepoveduje vstop v ZDA. Večina je prepoved označila za samovoljno in v nasprotju s temeljnimi vrednotami zahodnih demokracij, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Mogherinijeva je uvodoma pozdravila pojasnilo ZDA, da prepoved ne velja za državljane EU, ki imajo tudi drugo državljanstvo ene od sedmih držav - Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna. Dodala je, da to ne spremeni splošne ocene Trumpovih ukazov v EU. "EU ne bo zavrnila nikogar, ki ima pravico do mednarodne zaščite. Pri tem vztrajamo in bomo še naprej," je poudarila, kot so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Manfred Weber, vodja največje politične skupine v parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP) je opozoril, da posploševanje suma terorizma na cele države in ljudstva vodi v ksenofobijo.

"Prepoved vstopa ni uperjena proti terorizmu. Gre za demagoško laž, ki je uperjena proti določenim državam, ne pa proti tistim, s katerimi Trump posluje," je bil kritičen vodja skupine socialistov in demokratov (S&D) Gianni Pittella. Po njegovem mnenju Trumpu ne bi smeli dovoliti vstopa v EU, dokler prepoved velja.

Po mnenju vodje zmerno evroskeptičnih konservativcev (ECR), Britanca Syeda Kamalla Trumpova prepoved pošilja sporočilo, da dober musliman ne more nikoli biti tudi dober državljan zahodne demokracije, kar je voda na mlin Islamski državi in drugim skrajnežem.

"Že samo dejstvo, da doslej na ameriških tleh ni deloval niti en sam terorist iz katere od sedmih držav s seznama, kaže, da gre za čisto navadno diskriminacijo, katere namen je podpihovanje populizma in nacionalizma," je dejal Guy Verhofstadt, vodja skupine liberalcev (Alde).

Gabrielle Zimmer iz skupine evropske levice (GUE/NGL) je predlagala, naj Evropa s politiko preseljevanja beguncev na podlagi solidarnosti, pokaže Trumpu, da ljudje, ki iščejo zaščito, niso vzrok vsega zla.

"Zdi se, da smo videli smrt liberalne demokracije,"je ocenila vodja Zelenih Ska Keller. EU je pozvala, naj se postavi za branik mednarodnega prava, človekovih pravic in svoboščin ter protiutež Trumpu.

Nekateri evropski poslanci, predvsem iz vrst skrajne desnice, so ukrepom novega ameriškega predsednika naklonjeni.

Britanec Nigel Farage iz evropskeptične Evropske svobode in neposredne demokracije (EFDD) je poudaril, da v ZDA "izvoljeni, pravi demokrat, počne tisto, za kar je bil izvoljen", medtem ko so evropske kritike dokaz protiamerikanizma EU. Predlagal je, naj Trumpa povabijo v Evropski parlament na odprt dialog.

Sopredsedujoči skupini Evrope narodov in svobode (ENF) Marcel De Graaff je predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska in Evropsko komisijo pozval, naj po zgledu ZDA ukažeta vzpostavitev nadzora na nacionalnih mejah, da se "prepreči vstop džihadistom ne le iz sedmih, ampak še iz številnih drugih držav".