c S

V napadu v Jemnu verjetno ubiti tudi civilisti

02.02.2017 11:57 Washington, 02. februarja (STA) - V nedeljskem letalskem napadu ZDA v Jemnu so verjetno poleg teroristov umrli tudi civilisti, med njimi otroci, so v sredo sporočili iz centralnega poveljstva ameriške vojske, ki je del ameriškega obrambnega ministrstva. Lokalne oblasti so že v nedeljo poročale, da je bilo v napadu ubitih 41 teroristov in 16 civilistov, med njimi osem otrok.

Operacijo so ZDA izvedle z brezpilotnimi letalniki in vojaškimi helikopterji v Jakli v osrednji provinci Bajda. Napadli so hiše treh plemenskih vodij, povezanih s teroristično mrežo Al Kaida. Iz ameriške vojske so kasneje v nedeljo sporočili, da je v operaciji umrlo 14 članov Al Kaide, pa tudi ameriški vojak, trije so bili ranjeni. To je bila prva tovrstna vojaška akcija, odkar je na oblasti v ZDA Donald Trump.

Sprva centralno poveljstvo ZDA ni želelo potrditi, da so v napadu umrli civilisti. Po preiskavi so sedaj sporočili, da so v napadu verjetno umrli civilisti, med njimi tudi otroci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Civilisti naj bi umrli v zračnem obstreljevanju, ko so ameriške sile na terenu na pomoč poklicale letala. Preiskava o dogodku še vedno poteka.

Centralno poveljstvo ameriške vojske je akcijo opisalo kot kompleksno, saj je vključevala manjša orožja, granate in zračno podporo.

Tiskovni predstavnik centralnega poveljstva ameriške vojske, polkovnik John Thomas je dejal, da ima Al Kaida dolgo zgodovino skrivanja žensk in otrok znotraj svojih stavb in terorističnih taborišč in je večkrat pokazala, da ji ni mar za življenja nedolžnih ljudi.

V napadu je umrl tudi pripadnik posebnih enot ameriške vojske William Owens. Trump je v sredo s svojo hčerko Ivanko v zračni bazi Dover pričakal njegove posmrtne ostanke. To je bila prva žrtev med ameriškimi vojaki v času predsednika Trumpa.

Od začetka konflikta v Jemnu marca 2015 je po podatkih Mednarodne zdravstvene organizacije v državi umrlo najmanj 7400 ljudi. Po navedbah humanitarnega koordinatorja ZN v Jemnu Jamieja McGoldricka je življenje izgubilo okoli 10.000 civilistov.