c S

Fištravec ovaden tudi zaradi in-house pogodb

02.02.2017 10:52 Maribor, 02. februarja (STA) - Zaradi in-house pogodb so kriminalisti po poročanju današnje izdaje časnika Večer ovadili mariborskega župana Andreja Fištravca in direktorja Mariborskega vodovoda Danila Burnača. Osumljena zlorabe uradnega položaja očitke zavračata in opozarjata na nedorečeno zakonodajo na tem področju. Skupno župana bremenijo štiri kazenske ovadbe.

Sporna in-house razmerja med mariborsko občino in Mariborskim vodovodom, na katera so v negativnem mnenju avgusta lani opozorili na računskem sodišču, so namreč pod drobnogled vzeli tudi kriminalisti. Preiskavo so zaključili z vložitvijo dveh kazenskih ovadb, je za Večer potrdil vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa.

Storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja sta osumljena župan Fištravec in še ena fizična oseba, po neuradnih informacijah Večera gre za dolgoletnega direktorja Mariborskega vodovoda Danila Burnača.

Kaj natančno jima kriminalisti očitajo, ni znano. A če so se naslonili na ugotovitve računskega sodišča, so sporne predvsem pogodbe med mariborsko občino in Mariborskim vodovodom, sklenjene v letu 2014. Pri več investicijah je občina z javnim podjetjem v stoodstotni javni lasti sklenila več gradbenih in-house pogodb za obnovo vodovoda in gradnjo črpališč. Skupna vrednost del je bila 559.469 evrov z DDV. Mariborski vodovod je pretežni del poslov, kar 327.758 evrov, oddal podizvajalskim podjetjem Indrast, Izkop in Tinag.

Na mariborski občini pravijo, da župan z ovadbo še ni uradno seznanjen. "Na nedorečeno zakonodajo in-house naročanja je župan opozarjal že sam, nazadnje v odzivu na porevizijsko poročilo računskega sodišča," so povedali. "Ta način javnega naročanja izvajajo vse večje občine v državi in pregled revizij, ki jih je izvedlo računsko sodišče v teh občinah, jasno kaže na to, da sistem ni dorečen in da na to računsko sodišče opozarja. V kakšni meri se na to vključujejo organi pregona, je različno," so še dodali.

Fištravec je sicer že za Večer pojasnil, da je zakonodaja in-house nedorečena in da imajo prav zaradi tega organi nadzora in pregona izjemno odklonilno mnenje do in-house naročil. Prepričan je, da so strokovne službe občine izvedle vse postopke skladno z zakonodajo, enako v Mariborskem vodovodu, zato njegov podpis na pogodbi ne more biti sporen. "Če pa bi se izkazalo, da se je kdo osebno okoristil, bom pregon zoper takšno ravnanje sprožil sam," je poudaril Fištravec.

Podobno se je odzval Burnač: "Zaupam v delo strokovnih služb v podjetju in sem prepričan, da so delo tudi na tem konkretnem področju in-house naročil opravili zakonito."

Na okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru obravnavajo skupno štiri kazenske ovadbe zoper župana Fištravca. Ob najnovejšem primeru in-house pogodbe je osumljen še v primerih Podjemne pogodbe, Maks in Kurilno olje. Pri prvem je preiskava končana, spet je na potezi tožilstvo, ali bo vložilo obtožni akt. V zgodbi o podelitvi stavbne pravice za Maks državni tožilec opravlja dodatne poizvedbe in zbira potrebne podatke. V primeru plačila globe za kurilno olje pa je tožilec vložil zahtevo za preiskavo.

V zvezi z in-house pogodbami je bil ovaden tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler, in sicer v zvezi z obnovo Trga Leona Štuklja, a je tožilstvo očitke zoper njega zavrglo. Tri obdolžene v tem primeru pa je sodišče oprostilo obtožb.