c S

Obravnava predloga za zvišanje najnižjih pokojnin preložena

02.02.2017 08:07 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Odbor DZ za delo, ki je imel na dnevnem redu današnje seje tudi vladni predlog novele pokojninskega zakona, je sklenil obravnavo preložiti na eno od prihodnjih sej. Po predlogu bi upokojencem z najnižjimi pokojninami in s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa zagotovili zvišanje pokojnine s 440 na 500 evrov mesečno.

Po pojasnilu predsednika odbora Uroša Prikla iz DeSUS, ki je pred načrtovanim začetkom obravnave predloga predlagal preložitev, so potrebna dodatna usklajevanja, da bo "zakon pravičen do vseh, ki jim želi pomagati".

Marijan Pojbič iz SDS je izrazil razočaranje nad ravnanjem koalicije. Predlog je bil po njegovih besedah namreč že uvrščen na dnevni red seje, člani odbora pa so na začetku seje potrdili takšen dnevni red.

Miha Kordiš iz ZL pa je dejal, da bi preložitev predlagal sam, če se ne bi za to odločil predsednik odbora. Vladni predlog je namreč po mnenju ZL krivičen do upokojenk, ki so se ali se bodo upokojile v obdobju od začetka leta 2013 do konca leta 2018. Glede na to so pripravili dopolnilo, ki bi odpravilo po njihovem diskriminatorno obravnavanje žensk.

Iva Dimic iz NSi pa je menila, da najnižja pokojnina za 40 let pokojninske dobe ne more biti nižja od praga revščine, ki znaša 610 evrov.

Vlada je s predlogom sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predvidela tudi najnižje zneske za tiste, ki imajo 37, 38 in 39 let pokojninske dobe brez dokupa. Pokojnina za tistega, ki ima 39 let pokojninske dobe brez dokupa, po predlogu ne more biti nižja od 490 evrov, za tiste z 38 leti pokojninske dobe brez dokupa je najnižji predvideni znesek pokojnine 480 evrov, za 37 let pokojninske dobe brez dokupa pa 470 evrov

Po izračunih vlade predlog zadeva približno 33.000 upokojencev, od tega 31.800, ki so upokojeni starostno, in 1200, ki so upokojeni invalidsko.