c S

EU svari Izrael, da z gradnjo novih naselij ogroža rešitev dveh držav

02.02.2017 07:55 Bruselj, 01. februarja (STA) - Najnovejša napoved Izraela, da bo na zasedenih palestinskih območjih zgradil nova naselja, ogroža rešitev bližnjevzhodnega vprašanja v duhu dveh držav. Zaradi te napovedi bi lahko rešitev dveh držav postala nemogoča, je danes v Bruslju opozorila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Napoved predstavlja "zelo zaskrbljujoč trend, ki neposredno ogroža obete za rešitev v duhu dveh držav. EU zelo obžaluje, da Izrael kljub resnim mednarodnim pomislekom in ugovorom, ki so bili izraženi na vseh ravneh, nadaljuje s tem," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v sporočilu za javnost opozorila Mogherinijeva. Dodala je, da je nadaljevanje gradnje novih naselij neposredno usmerjeno proti politiki EU in priporočilom bližnjevzhodne četverice, ki jo sestavljajo EU, ZDA, ZN in Rusija.

"S pogajanji dosežena rešitev dveh držav je edina pot za uresničitev legitimnih zahtev obeh strani in dosego trajnega miru," je še dodala visoka zunanjepolitična predstavnica EU.

Izraelska vlada je v torek zvečer odobrila gradnjo še 3000 novih domov za judovske naseljence na Zahodnem bregu. Gre za že četrto tovrstno odobritev v manj kot dveh tednih od prisege novega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Obenem so danes oblasti začele tudi izseljevati prebivalce judovske naselbine, ki stoji na zasebnem palestinskem zemljišču.

Od Trumpove prisege dalje je Izrael skupno napovedal gradnjo več kot 6000 novih domov za judovske naseljence.