c S

Na matičnem odboru brez glasu proti predlogu zakona o osebni asistenci

02.02.2017 07:52 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Odbor DZ za delo je danes brez glasu proti potrdil in tako pripravil za obravnavo na zasedanju DZ dopolnjeni predlog zakona o osebni asistenci, ki ga je v zakonodajni postopek vložila opozicijska NSi. Prav tako so člani odbora sprejeli tudi več deset dopolnil.

"Členi so odprti, tako da bo mogoče predlog še izboljšati v največji možni meri," je ob koncu glasovanja v imenu predlagateljev dejala poslanka NSi Iva Dimic.

Predlog, ki bi invalidom s potrebo po pomoči druge osebe omogočil neodvisno življenje, se osredotoča na uporabnike, ki živijo ali bi želeli živeti v samostojnem ali skupnem gospodinjstvu zunaj celodnevne institucionalne oskrbe. Pogoj pa je, da potrebujejo pomoč tudi do 24 ur na dan, najmanj pa 30 ur tedensko.

Upravičenci do osebne asistence bi bili po predlogu invalidi v starosti od 18 do 65 let, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju aktivnosti za samostojno osebno in družinsko življenje, pri vključevanju v okolje, izobraževanje in zaposlitev. Zakon se bo, če bo sprejet, začel uporabljati z letom 2019.

Med invalidskimi organizacijami pa so bili kritični denimo v Zvezi slepih in slabovidnih Slovenije. Pogoj, po katerem bodo do osebne asistence upravičeni tisti, ki potrebujejo pomoč najmanj 30 ur tedensko, marsikaterega uporabnika iz zveze izključuje iz kroga upravičencev, so opozorili.

Prav tako so pogoje za upravičenost do pravice do osebne asistence ocenili kot neustrezne v Društvu gluhoslepih Slovenije Dlan. Večina gluhoslepih je starejših od 65 let, tako da do te pravice ne bodo upravičeni, so spomnili.