c S

Senat potrdil novega državnega sekretarja ZDA Tillersona

02.02.2017 08:16 Washington, 02. februarja (STA) - Ameriški senat je v sredo s 56 glasovi proti 43 potrdil direktorja naftne družbe ExxonMobil na položaj državnega sekretarja ZDA, ki se bo moral že prvi dan v službi soočiti s kritično izjavo več kot tisoč diplomatov o izvršnem ukazu predsednika Donalda Trumpa o imigraciji in beguncih.

Tillerson je bil potrjen z nenavadno tesno večino za državnega sekretarja. Podprli so ga le trije demokrati in neodvisni senator Angus Aking iz države Maine, vendar bi bila v 100-članskem senatu dovolj tudi le podpora 52 republikancev.

Tillerson je med zaslišanji odpravil zadržke nekaterih republikancev s kritičnimi izjavami do Rusije, kjer je imel doslej dobre poslovne in osebne stike. Demokrati pa so vztrajali, da imenovanje naftnega mogotca ni primerno, ker bo dajal prednost poslovnim interesom pred človekovimi pravicami.

Glasovanja se ni udeležil demokrat iz Delawara Chris Coons, ki je s predsednikom Trumpom in njegovo hčerko Ivanko v zračni bazi Dover sprejel posmrtne ostanke pripadnika posebnih enot Williama Owensa, ki je v nedeljo umrl med operacijo proti Al Kaidi v Jemnu ter postal prva vojaška žrtev v času predsednika Trumpa.

Trump se je vrnil v Washington, da skupaj s podpredsednikom Mikom Pencom zapriseže Tillersona na položaj. Trump mu je povedal, da je njegova naloga služenje interesom večje varnosti države, večje blaginje in večje varnosti državljanov. "Ob tem razumeš tudi pomen utrjevanja zavezništev in oblikovanja novih zavezništev za utrditev naših strateških interesov in varnosti naših ljudi," je dejal Trump.

Tillersona je pohvalil kot pravega človeka za položaj in dejal, da je čas za svež pogled na zunanjo politiko in svet okoli ZDA, iskanje novih rešitev na osnovi starodavnih resnic. Med njimi, da ima država pravico do zaščite svojih interesov, da imajo vsi ljudje pravico do svoje usode in da je bolje za vse, če se sodeluje, ne pa spopada.

Senatni odbor za finance je pred tem v sredo spremenil svoja pravila, ki so velevala, da mora biti pri glasovanju o ministrskem kandidatu prisoten vsaj en član opozicijske stranke. Demokrati so namreč to pravilo izkoristili za bojkot in s tem zavlačevanje s potrditvijo kandidatov za zdravstvenega in finančnega ministra ZDA.

Republikanci so tako soglasno s 14 glasovi potrdili kandidaturi Stevena Mnuchina za finančnega in Toma Prica za zdravstvenega ministra. O obeh bo glasoval še celoten senat, kjer se obetajo težave kandidatki za ministrico za izobraževanje Betsy DeVos.

Pristojni odbor jo je potrdil po strankarski liniji, vendar pa sta se proti konservativni aktivistki, ki zagovarja proračunsko porabo za zasebno šolstvo in orožje v šolah proti medvedom, izrekli dve republikanski senatorki. Lisa Murkowski iz Aljaske in Susan Collins iz Maina sta rekli, da bosta glasovali proti njeni kandidaturi.

To pomeni izid 50 proti 50, ko bo lahko podpredsednik ZDA Pence v vlogi predsednika senata prispeval odločilni glas za potrditev. Če se seveda ne najde še kakšen republikanski prestopnik.