c S

Odbora DZ na skupni seji o zaščiti terana

02.02.2017 11:15 Ljubljana, 02. februarja (STA) - V DZ se bosta danes na seji sestala odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter odbor za zadeve EU, ki bosta na zahtevo poslanske skupine SDS obravnavala zaščito porekla terana. Poslanci zahtevajo pisno predstavitev aktivnosti kmetijskega ministrstva v zadnjih letih, ki so zasledovale cilj zaščite terana kot zaščitene vinske sorte.

V zadnjem mesecu se spet odpira problematika terana kot zaščitene vinske sorte, saj želi Evropska komisija Hrvaški omogočiti izjemo pri uporabi imena teran. Slovenija je teran zaščitila že ob približevanju EU v skladu z evropskimi predpisi, Hrvaška pa temu tedaj ni nasprotovala. Hkrati pa je Hrvaška slovensko zaščito terana z lastnim vstopom v EU sprejela.

V SDS so ob vložitvi zahteve za nujno sejo zapisali, da zadnje aktivnosti kmetijskega ministrstva kažejo "eno plat zgodbe delovanja ministra Dejana Židana in naše diplomacije, ki se hvali, kako smo z našo potezo korak pred Brusljem, na drugi strani pa je mogoče slišati očitke predstavnikov Evropske komisije, da smo imeli dve leti časa za ureditev razmer s Hrvaško".

Menijo, da je odprtih več vprašanj, ki kažejo, da Židan in diplomacija nista naredila vsega, oziroma da je nekdo drug naredil veliko več.

Poslanci poleg razprave predlagajo tudi več sklepov, med drugim, da odbora naložita ministrstvu, naj pisno predstavi aktivnosti v zadnjih letih, ki so zasledovale cilj zaščite terana kot zaščitene vinske sorte, ter naj naredi vse potrebno, da zaščiti teran kot zaščiteno vinsko sorto. Hkrati predlagajo sklep, da vlada razmisli o odgovornosti pristojnega ministrstva zaradi "nedelovanja oziroma slabega delovanja v smeri zaščite terana kot zaščitene vinske sorte".