c S

Nato poziva Moskvo, naj ukrepa in zajezi zadnje nasilje na vzhodu Ukrajine

01.02.2017 17:13 Bruselj, 01. februarja (STA) - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes pozval Rusijo, naj izkoristi svoj vpliv na prorusko usmerjene upornike na vzhodu Ukrajine in doseže ustavitev spopadov, ki so se po dolgem času znova zaostrili. "Pozivamo Rusijo, naj izkoristi svoje vpliv na upornike in konča nasilje," je novinarjem v Bruslju dejal Stoltenberg.

"V Ukrajini smo priča zaostritvi nasilja po dolgem času," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Stoltenberg. Dodal je, da so samo v minulem tednu našteli več kot 5600 kršitev prekinitve spopadov.

Hudi spopadi že več dni med drugim potekajo na območju mesta Avdiivka, severno od Donecka. Spopadi so doslej zahtevali 19 smrtnih žrtev. Hkrati je več kot 20.000 ljudi v mestu zaradi spopadov ostalo brez gretja in vode. Stoltenberg je humanitarne razmere v mestu označil za "grozne".

"Pozivamo k takojšnji prekinitvi spopadov in umiku vsega težkega orožja, ki je prepovedano v skladu z dogovorom iz Minska," je še dejal generalni sekretar zavezništva.